Războiul din Ucraina. Rusia a pierdut mare parte din armamentul greu
Autor: Simona Haiduc | 06 oct 2022, 15:17
La unele arme, pierderile se aproapie de un nivel istoric
La unele arme, pierderile se aproapie de un nivel istoric
Rusia a pierdut echivalentul a jumătate din tancurile sale operaționale în Ucraina. Pentru doar șapte luni de război este un bilanț fără precedent din punct de vedere istoric. Touși, flota și forțele aeriene au pierdut doar aproximativ o zecime din armele grele, fiind mai puțin implicate în lupte.

O zecime din forțele aeriene, din flota militară și sistemele de rachete, până la jumătate din tancurile operaționale și 40% din tancurile de infanterie disponibile: cam această este, cu aproximație, proporția pierderilor de tehnică de luptă înregistrate de armata rusă în cele șapte luni de război în Ucraina, potrivit unor surse verificate concordante. Pierderile variază în funcție de tipul de echipamentul analizat, dar ele arată un sistem militar care s-a degradat la un nivel fără precedent într-un timp atât de scurt, cu excepția, poate, a începutului celui de-al Doilea Război Mondial.

Un cimitir de blindate

În timp ce aviația și flota ruse au limitat pagubele prin reducerea operațiunilor lor, pierderile au fost foarte mari în armată, în special în rândul vehiculelor blindate (tancuri, vehicule de luptă, transporturi de trupe), esențiale pentru deplasarea și protecția infanteriștilor. Acest lucru îngreunează capacitatea Rusiei de a menține teritoriile, după cum o demonstrează eșecurile majore din ultimele zile.

Ucraina a devenit un adevărat cimitir pentru blindatele rusești. Site-ul de referință Oryx numără 1.250 de rezervoare distruse, ce pot fi autentificate prin fotografii datate și geolocalizate. Este de nouă ori mai mult decât totalul tancurilor pierdute în Afganistan în zece ani... Și depășește inventarul operațional combinat al armatelor franceză, britanică și germană.

În privința altor vehicule blindate, în special cele de luptă ale infanteriei (IFV) cu o putere de foc mult mai mică decât tancurile, cel puțin 2.200 au fost distruse, potrivit Oryx. Analiștii estimează, pe baza feedback-ului de pe alte câmpuri de luptă, că numărul real de tancuri pierdute este cu 45% mai mare, luând în considerare pe cei ale căror cadavre nu au fost găsite sau au fost prea distruse pentru a fi identificate.

Nu sunt destule tancuri pentru a face față

Cu 120 de batalioane rusești implicate, fiecare cu 10 tancuri și 30 de alte vehicule blindate, pierderile de tancuri documentate sunt deja mai mari decât numărul de tancuri desfășurate la începutul invaziei (între timp au fost aduse întăriri). Majoritatea experților consideră că o forță expediționară nu mai poate opera eficient atunci când a pierdut mai mult de 40% din armele grele.

Deși Moscova are aproape 8.000 de tancuri în rezervă, o mare parte dintre acestea sunt fie prea vechi pentru a mai fi utile în luptă, fie au fost ținute în aer liber timp de 40 de ani, fără a fi întreținute, astfel că acum nu mai reprezintă decât un morman de fiare vechi și, eventual, o sursă pentru piese de schimb. 

A pierdut și Ucraina o mulțime de arme grele, de exemplu 277 de tancuri... dar are mai multe decât avea la începutul războiului, luând în considerare livrările de la vecinii săi și cele 421 de tancuri rusești capturate.

Forțele aeriene și flota sunt prudente

Pierderile au fost mult mai mici pe zona de artilerie, cu, de exemplu, 118 lansatoare de rachete multiple Grad și Uragan distruse din cele 1.300 aflate în inventar. Același lucru este valabil și pentru forțele aeriene, mult mai prudente de când în Ucraina au fost desfășurate sisteme antiaeriene eficiente. Moscova a pierdut 22 de avioane de vânătoare-bombardament Sukhoi 25, din 196 operaționale, circa 12 avioane Sukhoi 30, din 145 și 15 aparate Sukhoi 34, cele mai moderne, dintr-un total de 123. Pierderile sunt și mai puțin importante în cazul elicopterelor, aproximativ 50 dintr-un inventar de 1.500, din care doar 400 au fost efectiv desfășurate în Ucraina.

Flota rusă a fost, de asemenea, relativ conservată, ea fiind retrasă în portul Novorossiisk după trauma pierderii unuia dintre cele trei crucișătoare cu rachete, "Moskva", în luna aprilie. Practic, navele de război ale Kremlinului nu mai participă aproape deloc la lupte, cu excepția lansării ocazionale a unei rachete Kalibr. A pierdut trei nave de asalt amfibiu din cele șapte desfășurate în Marea Neagră. Flota sa de 15 fregate este, totuși, intactă.

Către o penurie de rachete

Pe lista pierderilor mai trebuie adăugate obuzele și rachetele lansate. Dar este imposibil de evaluat acest lucru, mai ales că depozitele de muniții pot fi mai ușor ascunse de sateliții occidentali decât crucișătoarele. Stocul de rachete de croazieră, crucial datorită preciziei și dificultății de interceptare, se apropie probabil de sfârșit, întrucât Ucraina estimează că a fost lovită de 2.500 de astfel de rachete, iar serviciile de informații occidentale au estimat stocul la 3.000. Acestea sunt practic imposibil de înlocuit din cauza lipsei unor componente electronice foarte speciale, importate de obicei din Occident. 

Citește și Imagini uluitoare. Militari ruși se predau în Herson cu tot cu echipamente VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe