Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
O zecime din forțele aeriene, din flota militară și sistemele de rachete, până la jumătate din tancurile operaționale și 40% din tancurile de infanterie disponibile: cam această este, cu aproximație, proporția pierderilor de tehnică de luptă înregistrate de armata rusă în cele șapte luni de război în Ucraina, potrivit unor surse verificate concordante. Pierderile variază în funcție de tipul de echipamentul analizat, dar ele arată un sistem militar care s-a degradat la un nivel fără precedent într-un timp atât de scurt, cu excepția, poate, a începutului celui de-al Doilea Război Mondial.
Un cimitir de blindate
În timp ce aviația și flota ruse au limitat pagubele prin reducerea operațiunilor lor, pierderile au fost foarte mari în armată, în special în rândul vehiculelor blindate (tancuri, vehicule de luptă, transporturi de trupe), esențiale pentru deplasarea și protecția infanteriștilor. Acest lucru îngreunează capacitatea Rusiei de a menține teritoriile, după cum o demonstrează eșecurile majore din ultimele zile.
Ucraina a devenit un adevărat cimitir pentru blindatele rusești. Site-ul de referință Oryx numără 1.250 de rezervoare distruse, ce pot fi autentificate prin fotografii datate și geolocalizate. Este de nouă ori mai mult decât totalul tancurilor pierdute în Afganistan în zece ani... Și depășește inventarul operațional combinat al armatelor franceză, britanică și germană.
În privința altor vehicule blindate, în special cele de luptă ale infanteriei (IFV) cu o putere de foc mult mai mică decât tancurile, cel puțin 2.200 au fost distruse, potrivit Oryx. Analiștii estimează, pe baza feedback-ului de pe alte câmpuri de luptă, că numărul real de tancuri pierdute este cu 45% mai mare, luând în considerare pe cei ale căror cadavre nu au fost găsite sau au fost prea distruse pentru a fi identificate.
Nu sunt destule tancuri pentru a face față
Cu 120 de batalioane rusești implicate, fiecare cu 10 tancuri și 30 de alte vehicule blindate, pierderile de tancuri documentate sunt deja mai mari decât numărul de tancuri desfășurate la începutul invaziei (între timp au fost aduse întăriri). Majoritatea experților consideră că o forță expediționară nu mai poate opera eficient atunci când a pierdut mai mult de 40% din armele grele.
Deși Moscova are aproape 8.000 de tancuri în rezervă, o mare parte dintre acestea sunt fie prea vechi pentru a mai fi utile în luptă, fie au fost ținute în aer liber timp de 40 de ani, fără a fi întreținute, astfel că acum nu mai reprezintă decât un morman de fiare vechi și, eventual, o sursă pentru piese de schimb.
A pierdut și Ucraina o mulțime de arme grele, de exemplu 277 de tancuri... dar are mai multe decât avea la începutul războiului, luând în considerare livrările de la vecinii săi și cele 421 de tancuri rusești capturate.
Forțele aeriene și flota sunt prudente
Pierderile au fost mult mai mici pe zona de artilerie, cu, de exemplu, 118 lansatoare de rachete multiple Grad și Uragan distruse din cele 1.300 aflate în inventar. Același lucru este valabil și pentru forțele aeriene, mult mai prudente de când în Ucraina au fost desfășurate sisteme antiaeriene eficiente. Moscova a pierdut 22 de avioane de vânătoare-bombardament Sukhoi 25, din 196 operaționale, circa 12 avioane Sukhoi 30, din 145 și 15 aparate Sukhoi 34, cele mai moderne, dintr-un total de 123. Pierderile sunt și mai puțin importante în cazul elicopterelor, aproximativ 50 dintr-un inventar de 1.500, din care doar 400 au fost efectiv desfășurate în Ucraina.
Flota rusă a fost, de asemenea, relativ conservată, ea fiind retrasă în portul Novorossiisk după trauma pierderii unuia dintre cele trei crucișătoare cu rachete, "Moskva", în luna aprilie. Practic, navele de război ale Kremlinului nu mai participă aproape deloc la lupte, cu excepția lansării ocazionale a unei rachete Kalibr. A pierdut trei nave de asalt amfibiu din cele șapte desfășurate în Marea Neagră. Flota sa de 15 fregate este, totuși, intactă.
Către o penurie de rachete
Pe lista pierderilor mai trebuie adăugate obuzele și rachetele lansate. Dar este imposibil de evaluat acest lucru, mai ales că depozitele de muniții pot fi mai ușor ascunse de sateliții occidentali decât crucișătoarele. Stocul de rachete de croazieră, crucial datorită preciziei și dificultății de interceptare, se apropie probabil de sfârșit, întrucât Ucraina estimează că a fost lovită de 2.500 de astfel de rachete, iar serviciile de informații occidentale au estimat stocul la 3.000. Acestea sunt practic imposibil de înlocuit din cauza lipsei unor componente electronice foarte speciale, importate de obicei din Occident.
Citește și Imagini uluitoare. Militari ruși se predau în Herson cu tot cu echipamente VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...