Un Kalibr în pădure
Într-o declarație publicată pe Facebook, armata ucraineană a anunțat că a găsit o rachetă rusă cu rază lungă de acțiune Kalibr. Într-o pădure nu departe de baza militară din Havryshivka (Vinnytsia, Ucraina), unde s-a prăbușit pe 21 mai, după ce a fost doborâtă de apărarea aeriană. Racheta nu a luat foc și nu a explodat.
Versiunea 3M-14 a Kalibr (SS-N-30 A) este o rachetă de croazieră rusă cu lansare de pe mare, de pe o navă de suprafață sau de pe un submarin, către o țintă terestră. Este o rachetă recentă, intrată în serviciu în 2015. Raza sa maximă de acțiune este estimată între 1.500 și 2.500 km, cu o viteză maximă de aproximativ Mach 3. Este una dintre puținele rachete de precizie cu rază lungă de acțiune din arsenalul rusesc. Analiza Kalibr ar permite statelor membre NATO să înțeleagă mai bine sistemul de ghidare și, eventual, să găsească o contramăsură. Este, de asemenea, o poartă de acces la capacitățile sateliților ruși, deoarece poate schimba direcția în urma unei comenzi primite de la un satelit.
Un vehicul de transmisie
La 15 aprilie, ucrainenii au capturat un vehicul de transmisie R-166-0,5. Concret, este vorba de un șasiu de vehicul blindat 8x8 K1Sh1 modificat pentru a stabili comunicații la distanță. Este folosit la nivel de divizie și chiar de regiment/brigadă, dar nu mai jos. Prin urmare, desfășurarea lor este un bun indicator al prezenței multor trupe rusești în zonă. Acestea pot transmite și recepționa comunicații la distanțe diferite:
Peste 1.000 km staționari și antene instalate (HF, 1,5 - 29,999999 MHz)
+250 km în mișcare (HF)
+70 km staționar și antene instalate (UHF, 30 până la 107,975 MHz)
+25 km în mișcare (UHF)
Este, de asemenea, un sistem capabil să transmită într-un mediu bruiat de inamic. Dacă ar fi pus mâna pe un astfel de vehicul, ar fi fost posibil să bruieze toate comunicațiile dintre marile unități rusești și, astfel, să dezorganizeze sau să încetinească orice acțiune din partea acestora.
Un container foarte interesant
La 22 martie, soldații ucraineni au capturat un container în regiunea Kiev. Acest container aparent clasic s-a dovedit a fi foarte interesant, deoarece face parte din sistemul de bruiaj Krasukha-4:
- Un camion Kamaz 8x8 6350 cu sisteme de emisii (autonomie între 150 și 300 km)
- Încă un camion Kamaz 8x8 6350 cu un post de comandă într-un container.
Acest sistem a fost produs începând cu anii 2010, cu scopul de a bruia avioanele radar AWACS. De asemenea, poate bruia radarele de la sol și se spune că are capacitatea de a bruia sateliți. Având în vedere că țările NATO utilizează pe scară largă mijloace aeropurtate, în special AWACS în posturi de comandă aeriene (AEWCS), analiza acestui container poate oferi posibile răspunsuri la amenințarea războiului electronic rusesc.
Citește și China a lansat al treilea portavion, realizând un important salt tehnologic - VIDEO
Vehicule de comandă intacte
Ucrainenii au luat, de asemenea, vehicule de comandă și nu doar vehicule de comandă tactice (cum ar fi R-149MA3), ci vehicule de comandă de brigadă și divizie, cum ar fi R-149MA1.
Dincolo de simbolism, câștigul este mai ales tehnic, deoarece multe echipamente sunt recuperate în stare perfectă. Printre acestea figurează echipamente de comunicare și de criptare, dar și planuri (care prevăd operațiuni pentru 20 de zile) sau chiar echipamente informatice și cărți de coduri.
Iar lista poate continua...
- mai multe elicoptere de recunoaștere Ka-52 doborâte au carlingile și unele sisteme puțin avariate sau chiar intacte.
- un sistem radar de contra-baterie Zoopark-1 1L219 (rază de acțiune de 40 km).
- sistem radar de urmărire SNAR-10M1, responsabil cu analiza mișcărilor vehiculelor inamice pe câmpul de luptă pe o rază de 40 km (și transmiterea informațiilor în direct sau prin satelit)
- un post de comandă 9S932T-1 Barnaul-T.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...