Războiul din Ucraina va șterge 1.500 miliarde de dolari din economia mondială
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Experții au făcut ultimele calcule privind urmările războiului din Ucraina pentru economia mondială. Iar concluziile sunt cu adevărat dezastruoase. 

Invadarea Ucrainei de către Rusia va şterge 1,1% sau 1.500 miliarde de dolari din economia mondială în 2022, aproximativ echivalentul unei economii de mărimea Australiei, arată rezultatele unui studiu realizat de Institutului britanic de cercetare economică şi socială (NIESR), transmite Reuters.

Creşterea preţurilor la energie şi alimente, provocată de temerile privind securitatea aprovizionării în contextul războiului, va afecta semnificativ activitatea economică la nivel global. Băncile centrale vor trebui să răspundă prin majorarea dobânzilor la ceea ce se estimează a fi o rată anuală a inflaţiei de 8,2% în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar înăsprirea politicii monetare va influenţa negativ economia mondială, apreciază NIESR.

Instituţia susţine că guvernele vor trebui să accelereze sprijinul pentru gospodării şi companii pentru a compensa încetinirea semnificativă a activităţii economice.

"Ţările care au spaţiu fiscal pentru a atenua impactul războiului asupra economiilor lor ar trebui să-l folosească pentru a atenua reducerea veniturilor reale", adaugă NIESR.

Citește și O parte din gazele rușilor, tăiate de Ucraina

De asemenea, instituţia avertizează că economia britanică este în grafic pentru a intra în recesiune în semestrul doi din 2022 şi se confruntă cu o scădere semnificativă a nivelului de trai în urma creşterii preţurilor.

PIB-ul Marii Britanii ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul trei şi cu 0,4% în ultimele trei luni din 2022. De asemenea, NIESR a înrăutăţit estimarea privind avansul economiei britanice la 3,5% anul acesta (de la 4,8% estimat anterior) şi la 0,8% în 2023 (comparativ cu 1,3% previzionat anterior).

Săptămâna trecută, Banca Angliei (BoE) a menţinut previziunea de creştere a economiei britanice la 3,75% în 2022, dar a înrăutăţit estimarea pentru 2023, când ar urma să se înregistreze un declin de 0,25% (faţă de un avans de 1,25% prognozat anterior). Şi proiecţiile pentru 2024 au fost revizuite la 0,25%, de la 1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel