Răzbunarea vedetelor! Anul 2023 promite să bată toate recodurile la încasări

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Taylor Swift / FOTO: https://www.facebook.com/TaylorSwift/photos
Taylor Swift / FOTO: https://www.facebook.com/TaylorSwift/photos
Va reuși vreunul dintre turnee să spargă bariera miliardului de dolari? Între Taylor Swift și Beyoncé, vara anului 2023 va fi marcată de revenirea marilor spectacole ținute pe stadioanele pline de spectatori, chiar dacă prețurile la bilete au expodat. 

Cu turneele lor mondiale, starul pop country și "Queen Bey" se numără printre zecile de mega-vedete care au repornit la drum pentru a satisface cererea mare de muzică live, după anulările și amânările din timpul pandemiei. De la Pink la Coldplay, de la Bruce Springsteen la Drake, fără a uita de SZA și The Weeknd, stadioanele se umplu în Statele Unite și în întreaga lume, promițând să doboare recorduri în 2023.

"Nu am văzut niciodată atât de mulți artiști pe scenă în același timp, în același spațiu", a comentat Stacy Merida, profesor la American University, care studiază industria muzicală.

Taylor Swift, spre exemplu, pare cea mai bine plasată pentru a trece pragul de un miliard de dolari la încasări cu cele 106 de concerte din cadrul turneului "Eras Tour". Observatorii prevăd un succes similar pentru Beyoncé, care se lansează în etapa nord-americană a turneului său "World Renaissance Tour".

Actualul record

Recordul de până acum îi aparține lui Elton John, al cărui turneu "Farewell Yellow Brick Road", început în 2018 și încheiat pe 8 iulie la Stockholm, a avut încasări de 910 milioane de dolari până la 18 iunie, potrivit site-ului specializat Billboard Boxscore.

Înaintea lui, cântărețul pop Ed Sheeran a ajuns la 776 de milioane de dolari cu turneul său "Divide" (2017-2019). Dar, în timp ce biletele pentru Sheeran au costat în medie 100 de dolari, potrivit Pollstar.com, un bilet de bază pentru un concert al lui Beyoncé sau Taylor Swift costă cel puțin de două ori mai mult.

Beyoncé și inflația

Compania de divertisment Live Nation, care a fuzionat cu site-ul de ticketing Ticketmaster în 2010, spune că a vândut deja peste 100 de milioane de bilete în 2023, mai mult decât în tot anul 2019. "Într-o lume care s-a redeschis aproape complet, concertele rămân o prioritate pentru fani", spun cei de la Live Nation. În opinia unui economist, cele două spectacole susținute de Beyoncé la Stockholm, în luna mai, au fot un motor al inflației pentru întreaga țară. 

Dar creșterea cererii este însoțită de nemulțumirea tot mai mare față de poziția dominantă a companiilor Live Nation și Ticketmaster. De ani de zile, fanii concertelor vorbesc de comisioane ascunse, de scumpiri nejustificate ale biletelor și de oferta redusă din cauza vânzărilor în avans.

Pot cere cât vor pe bilete!

Această problemă a revenit în prim-plan după haosul creat de vânzările de bilete pentru turneul lui Taylor Swift, situație care a obligat Congresul american să-i cheme la raport pe reprezentanții Ticketmaster pentru a răspunde la acuzațiile vizând presupuse practici anticoncurențiale.

"Monopolul vertical integrat are într-adevăr multe efecte în lanț în privința prețurilor", explică Andrew Leff, un veteran al industriei muzicale care predă la University of Southern California. "Dacă ești Ticketmaster, poți să ceri ce vrei, nu ai concurență, iar cerere pentru Taylor Swift sau Beyoncé există, aici este vorba de cerere și ofertă", spune el. Prin urmare, a continuat expertul, ”pot cere cât vor, fără a da socoteală. Și este exact ceea ce fac”, a insistat el. 

Două industrii muzicale

În același timp, atrage el atenția, boom-ul concertelor nu este neapărat în beneficiul tuturor, în special al formațiilor mici.
"Există de fapt două industrii muzicale", subliniază el: "industria muzicală a celor 1% și industria muzicală a celorlalți 99%". 

Povestea este binecunoscută: turneele sunt costisitoare, dar reprezintă un colac de salvare pentru artiștii ale căror redevențe din streaming rămân scăzute. Dar redresarea post-pandemică determină creșterea cererii și a prețurilor pentru orice, de la închirierea locațiilor până la autobuze.

În toamna anului trecut, artista independentă Santigold a fost una dintre primele care a vorbit despre aceste dificultăți și și-a anulat turneul, explicând că "pur și simplu nu a putut face ca lucrurile să funcționeze". Principalele cauze au fost inflația și concurența pe o piață saturată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Un episod de iarnă adevărată

Viscol și ninsori! O zi de iarnă în toiul primăverii

Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.

Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...


pixel