Reactorul 1 de la Cernavodă s-a oprit automat

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Centrala nucelară de la Cernavodă
Centrala nucelară de la Cernavodă
Conform datelor Transelectrica, vineri, 19 iulie 2024, energia nucleară a reprezentat 10,62% (656 MW) din producția totală de energie. Date valabile până la ora 21:27:35.

Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă (CNE) s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național vineri seara, din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, a anunțat Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN). Incidentul nu a avut niciun impact asupra securității nucleare.

Fără impact asupra securității

Într-un comunicat transmis Bursei de Valori București, SNN a precizat că specialiștii CNE Cernavodă investighează cauzele acestei disfuncționalități, conform procedurilor standard. "Deconectarea automată și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare, personalului și populației", se arată în comunicat.

Funcționează din 1996

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o capacitate instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a generat până în prezent 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național pe parcursul celor 26 de ani de operare. Aceasta a contribuit semnificativ la reducerea emisiilor de CO2, împiedicând eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de dioxid de carbon.

Energie fără emisii de CO2

Nuclearelectrica, compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, operează sub autoritatea Ministerului Energiei. Statul român deține 82,49% din acțiuni, iar restul de 17,50% aparțin altor acționari, după listarea companiei la bursă în 2013. Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără emisii de CO2 din România.

Proiecte de investiții 

Sucursala CNE Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, considerate printre cele mai performante din cele peste 400 de centrale nucleare din lume. Compania deține, de asemenea, o fabrică de combustibil nuclear și a implementat un ciclu integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, sprijinind astfel proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă
Bursa de Valori București

pixel