S-a prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale
"Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea...
Scurta revoltă a scos însă la iveală vulnerabilitățile forțelor guvernamentale ruse, soldații Grupului Wagner, sub comanda lui Evgheni Prigojin, putând să pătrundă fără obstacole în orașul rus Rostov pe Don și să avanseze sute de kilometri spre Moscova. Armata rusă s-a grăbit să apere capitala Rusiei.
Conform înțelegerii anunțate sâmbătă de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Prigojin va merge în Belarusul vecin, care a susținut invazia Rusiei în Ucraina. Acuzațiile împotriva sa de organizare a unei rebeliuni armate vor fi retrase.
De asemenea, guvernul a declarat că nu va urmări în justiție luptătorii Wagner care au participat, în timp ce celor care nu s-au alăturat li se vor oferi contracte de către Ministerul Apărării. Prigojin a ordonat ca trupele sale să se întoarcă în taberele de campanie din Ucraina, unde au luptat alături de soldații ruși obișnuiți.
Putin promisese anterior că îi va pedepsi pe cei care se află în spatele revoltei armate conduse de fostul său protejat. Într-un discurs televizat adresat națiunii, el a calificat rebeliunea drept "trădare" și "trădare".
Permițându-i lui Prigojin și forțelor sale să fie liberi, a declarat Peskov, "cel mai înalt obiectiv" al lui Putin a fost "să evite vărsarea de sânge și confruntările interne cu rezultate imprevizibile".
Riscul pentru Putin este dacă va fi văzut ca fiind slab, au spus analiștii.
"Putin a fost diminuat pentru totdeauna de această afacere", a declarat fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, la CNN.
Moscova se pregătise pentru sosirea forțelor Wagner, ridicând puncte de control cu vehicule blindate și trupe la marginea sudică a orașului. Aproximativ 3.000 de soldați ceceni au fost scoși din luptele din Ucraina și au fost aduși de urgență acolo sâmbătă dimineață, a anunțat televiziunea de stat din Cecenia. Trupele rusești înarmate cu mitraliere au ridicat puncte de control la periferia sudică a Moscovei. Echipele au săpat șanțuri de autostrăzi pentru a încetini marșul.
Trupele Wagner au avansat până la doar 200 de kilometri de Moscova, potrivit lui Prigojin. Dar, după încheierea înțelegerii, Prigojin a anunțat că a decis să se retragă pentru a evita "vărsarea de sânge rusesc".
Prigojin ceruse demiterea ministrului apărării Serghei Șoigu, pe care îl critica de mult timp în termeni duri pentru modul în care a condus războiul din Ucraina, care durează de 16 luni. Vineri, el a acuzat forțele aflate sub comanda lui Șoigu că au atacat taberele Wagner și au ucis "un număr imens de camarazi ai noștri".
Dacă Putin ar fi de acord cu înlăturarea lui Șoigu, acest lucru ar putea fi dăunător din punct de vedere politic pentru președinte, după ce l-a catalogat pe Prigojin drept un trădător care înjunghie pe la spate.
Statele Unite aveau informații că liderul grupării Wagner își construia de ceva timp forțele în apropierea graniței cu Rusia. Acest lucru este în contradicție cu afirmația lui lui că rebeliunea sa a fost un răspuns la un atac asupra taberelor sale din Ucraina, vineri, de către armata rusă.
Anunțând rebeliunea, Prigojin a acuzat forțele rusești că au atacat taberele Wagner din Ucraina cu rachete, elicoptere de luptă și artilerie. El a susținut că generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, a ordonat atacurile în urma unei întâlniri cu Șoigu în care au decis să îl distrugă.
Ministerul Apărării însă a negat că a atacat taberele Wagner.
Motivul rebeliunii lui Prigojin?
O posibilă motivație pentru rebeliunea lui Prigojin a fost cererea Ministerului rus al Apărării, susținută de Putin, ca firmele private să semneze contracte cu acesta până la 1 iulie. Prigojin a refuzat să facă acest lucru temându-se că ar putea pierde controlul trupelor sale, sunt de părere unii analiști.
La începutul zilei de sâmbătă, armata privată a lui Prigojin părea să controleze cartierul general militar din Rostov pe Don, un oraș situat la peste 1.000 de kilometri sud de Moscova.
Presa rusă a relatat că mai multe elicoptere și un avion militar de comunicații au fost doborâte de trupele Wagner. Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu.
După ce acordul a detensionat situația, o înregistrare video din Rostov pe Don, postată pe canalele aplicației ruse de mesagerie, a arătat oameni care aclamau trupele Wagner în timp ce acestea plecau. Prigojin se afla într-un SUV urmat de un camion mare, iar oamenii l-au salutat, în timp ce alții alergau să-i strângă mâna. Guvernatorul regional a declarat ulterior că toate trupele au părăsit orașul.
Trupele și echipamentele Wagner se aflau, de asemenea, în provincia Lipetsk, la aproximativ 360 de kilometri sud de Moscova.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat ziua de luni zi nelucrătoare pentru majoritatea locuitorilor, ca parte a securității sporite, o măsură care a rămas în vigoare chiar și după retragere trupelor Wagner.
Ucrainenii au sperat că luptele interne rusești vor crea oportunități pentru ca armata lor să recupereze teritoriile capturate de forțele rusești.
Aceste evenimente ar fi putut fi un mare sprijin pentru ucraineni care încearcă să-și elibereze teritoriile luate de ruși.
Trupele wagneriene au jucat un rol crucial în războiul din Ucraina, capturând orașul Bakhmut din estul țării, o zonă în care au avut loc cele mai sângeroase și mai lungi bătălii. Dar Prigojin a început să critice din ce în ce mai mult conducerea militară, acuzând-o de incompetență și de faptul că i-a lăsat trupele fără muniții.
Prigojin, în vârstă de 62 de ani, un fost condamnat la închisoare pentru jaf și alte infracțiuni, are relații apropiate cu Putin de mulți ani și a obținut contracte lucrative de catering la Kremlin care i-au adus porecla de "bucătarul lui Putin".
El și o duzină de alți cetățeni ruși au fost acuzați în Statele Unite că au operat o campanie secretă pe rețelele de socializare menită să alimenteze discordia și a favoriza victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016.
Wagner a trimis contractori militari în Libia, Siria, în mai multe țări africane și, în cele din urmă, în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
"Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea...
Ministrul Economiei, Radu...
Piața globală a criptomonedelor...
Germania a refuzat o livrare de...
New York va relua taxa de congestie de 9 dolari pentru...
Fii atent la tentativele de...
Banca Națională a calculat...
Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România și...
A fost semnat un acord în acest...
Experții ING sunt de părere că...
Platforma bilete.infofer.ro...
APIA prezintă stadiul Campaniei de plăți în avans...
Uzina Arsenal Reșița reia...
Comisia Europeană a aplicat o amendă de 797,72 milioane...
Pe masa de lucru a Guvernului...
Imprimarea 4D reprezintă o inovație tehnologică...
Piețele globale de petrol se...
Astăzi, prețurile energiei...
O nouă ajustare a prețurilor la...
În plus, companiile au revizuit în creștere estimările...