Recalcularea pensiilor. Exclusiv: Informațiile așteptate de seniori de la Casa de Pensii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Dosare  / Foto: Arhivă
Dosare / Foto: Arhivă
EXCLUSIV
Redacția DCBusiness a cerut Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) informații legate de stadiul în care se află recalcularea pensiilor.

Astfel, CNPP a explicat că ”premergător procesului de recalculare, prevăzut la art. 157 alin. (1) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare, se realizează procesul de evaluare, prevăzut la alin. (2) al aceluiași articol din actul normativ la care am făcut referire anterior”.

În răspunsul trimis de Casă se mai explică faptul că: ”Operațiunea de evaluare constă în realizarea unei baze de date complexă, fiabilă, eficientă, constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic și/sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii”. 

Reevaluarea dosarelor de pensie

Casa explică care este procedura și în ce constă  procesul de evaluare care se realizează prin casele teritoriale de pensii.

Astfel, întâi se identifică stagiile de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate şi stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023.

Apoi se creează baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispoziţiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate sau nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Casa Națională de Pensii a precizat în răspunsul său că până la momentul actual, au fost evaluate 3.408.550 dosare dintr-un total de 4.598.236, așadar mai sunt de reevaluat 1.189.686 de dosare.

CNPP mai spune că schimbările preconizate vor fi aduse la cunoștința publicului în cadrul procesului de transparență decizională.

Noul act normativ va preciza inclusiv data efectivă de la care se vor recalcula pensiile, respectiv data acordării noilor drepturi.

Recalcularea pensiilor. În ce situații trebuie să cerem acest lucru

Pentru a nu pierde bani care se cuvin pensionarilor, în anumite situații, este bine să se ceară recalcularea pensiei.

Este vorba despre cei care adună perioade de muncă ulterior pensionării. Aceste persoane pot cere recalcularea pensiei, având în vedere că pentru ele se plătesc taxe la stat, conform legislației în vigoare iar acest lucru înseamnă o pensie mai mare, în funcție de perioadele lucrate după pensionare.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, spune articolul 107 din Legea actuală a pensiilor (263/2010). Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel