Recalcularea pensiilor. Profesorul Coșea se întreabă: ”Ce se va întâmpla cu acești oameni?”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nedumerire / FOTO: Freepik
Nedumerire / FOTO: Freepik
Într-o intervenție la postul de televiziune România TV, profesorul de economie Mircea Coșea ridică două probleme legate de recalcularea pensiilor tuturor românilor și majorarea care ar trebui să rezulte din această operațiune. 

În primul rând, profesorul Coșea se întreabă ”dacă există bani, în momentul acesta sau dacă va avea, în luna septembrie, pentru o astfel de creștere, având în vedere situația precară în care se află România, cu deficite destul de mari - deficitul balanței comerciale, deficitul contului curent”. 

Pierderi însemnate 

Deci, subliniază specialistul, ”eu nu cred că aceste creșteri pot fi susținute din aporturile economiei românești în mod propriu. Pentru că efectele Ordonanței trenulețul se vor vedea într-un timp relativ scurt și pot însemna o povară în plus pentru mediul de afaceri. Iar mediul de afaceri, după cum toată lumea știe, va întâmpina mari greutăți pentru a suporta această problemă, va pierde un număr de întreprinderi care vor intra în incapacitate, ceea ce înseamnă că masa de impozitare va scădea. 

ANAF nu va reuși 

Și nu ne putem aștepta ca, până în septembrie, ANAF-ul să facă asemenea eforturi miraculoase, încât să colecteze cât se pierde”, a spus profesorul de economie. 

”De unde se vor lua banii? Din împrumuturi, spre exemplu, pentru că altfel nu se poate. Iar împrumuturile vor fi parțial acoperite prin creșterea impozitelor și taxelor din 2025 în sus”, a estimat Mircea Coșea. 

Abordare incorectă 

”A doua problemă pe care o am. Sunt pensii care nu vor fi majorate. Este o declarație publică în acest sens. Aproape 1,6 milioane de pensii nu vor fi majorate. Dar după părerea mea, aceste pensii sunt o pierdere. Pentru că noi nu trebuie să calculăm pensiile în creștere nominală, câți bani se dau. Noi trebuie să calculăm pensiile prin puterea de cumpărare. Deoarece majorarea pensiilor are ca obiectiv nu creșterea sumei de bani care intră în buzunarul pensionarului, ci cantitatea de mărfuri și servicii pe care o poate acoperi această creștere. Ori din moment ce pensiile rămân la nivelul prestabilit, iar inflația va rămâne ridicată, înseamnă că puterea de cumpărare a acestui individ scade. Iar indexarea, dacă se face la începutul anului 2025 nu va putea să compenseze pierderea. Întrebarea este ce se întâmplă cu cei care nu au măriri de pensii la recalculare, nu cu cei care au măriri”, a subliniat profesorul de economie în intervenția sa de la postul de televiziune România TV.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB

pixel