BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
În primul rând, profesorul Coșea se întreabă ”dacă există bani, în momentul acesta sau dacă va avea, în luna septembrie, pentru o astfel de creștere, având în vedere situația precară în care se află România, cu deficite destul de mari - deficitul balanței comerciale, deficitul contului curent”.
Pierderi însemnate
Deci, subliniază specialistul, ”eu nu cred că aceste creșteri pot fi susținute din aporturile economiei românești în mod propriu. Pentru că efectele Ordonanței trenulețul se vor vedea într-un timp relativ scurt și pot însemna o povară în plus pentru mediul de afaceri. Iar mediul de afaceri, după cum toată lumea știe, va întâmpina mari greutăți pentru a suporta această problemă, va pierde un număr de întreprinderi care vor intra în incapacitate, ceea ce înseamnă că masa de impozitare va scădea.
ANAF nu va reuși
Și nu ne putem aștepta ca, până în septembrie, ANAF-ul să facă asemenea eforturi miraculoase, încât să colecteze cât se pierde”, a spus profesorul de economie.
”De unde se vor lua banii? Din împrumuturi, spre exemplu, pentru că altfel nu se poate. Iar împrumuturile vor fi parțial acoperite prin creșterea impozitelor și taxelor din 2025 în sus”, a estimat Mircea Coșea.
Abordare incorectă
”A doua problemă pe care o am. Sunt pensii care nu vor fi majorate. Este o declarație publică în acest sens. Aproape 1,6 milioane de pensii nu vor fi majorate. Dar după părerea mea, aceste pensii sunt o pierdere. Pentru că noi nu trebuie să calculăm pensiile în creștere nominală, câți bani se dau. Noi trebuie să calculăm pensiile prin puterea de cumpărare. Deoarece majorarea pensiilor are ca obiectiv nu creșterea sumei de bani care intră în buzunarul pensionarului, ci cantitatea de mărfuri și servicii pe care o poate acoperi această creștere. Ori din moment ce pensiile rămân la nivelul prestabilit, iar inflația va rămâne ridicată, înseamnă că puterea de cumpărare a acestui individ scade. Iar indexarea, dacă se face la începutul anului 2025 nu va putea să compenseze pierderea. Întrebarea este ce se întâmplă cu cei care nu au măriri de pensii la recalculare, nu cu cei care au măriri”, a subliniat profesorul de economie în intervenția sa de la postul de televiziune România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...