Reconstituirea VECHIMII în muncă. Soluție de ultimă oră

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Aplicarea ştampilei ca modalitate de autentificare a documentelor şi înscrisurilor este voluntară şi nu reprezintă un motiv pentru respingerea documentelor.
Aplicarea ştampilei ca modalitate de autentificare a documentelor şi înscrisurilor este voluntară şi nu reprezintă un motiv pentru respingerea documentelor.
În virtutea Legii pensiilor, dovada stagiului de cotizare pentru perioadele de muncă anterior date de 1 aprilie 2001 se face pe baza carnetului de muncă sau cu alte documente eliberate de angajator. De-a lungul timpului însă, multe dintre vechile cărți de muncă fie au dispărut, fie au fost distruse sau degradate în urma condițiile în care au fost păstrate sau a unui eveniment tragic

Venind în sprijinul persoanelor care se confruntă cu o astfel de situație, Guvernul a elaborat un proiect de Ordonanță de urgență ce prevede că reconstituirea vechimii în muncă s-ar putea face pe baza cărților de muncă scanate de casele de pensii, dacă documentele respective au fost distruse sau pierdute.

Potrivit documentului, în situații excepționale precum distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, reconstituirea vechimii în muncă s-ar putea face cu ajutorul arhivei electronice de la casele de pensii, scrie Avocatnet. Același lucru s-ar putea aplica și dacă angajatorii persoanelor a căror vechime în muncă trebuie dovedită nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată.

Citește și Pensie anticipată. Ce a dispărut din noua Lege a pensiilor

Conform expunerii de motive, reorganizările repetate ale angajatorilor au dus la distrugerea, degradarea sau pierderea carnetelor de muncă. Astfel, pentru a nu se pierde drepturile la pensie ale asiguraților, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.768/2005, la nivelul caselor de pensii s-a creat o arhivă electronică a acestor carnete de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel