RECORD doborât: În 2021, companiile lumii s-au întrecut în fuziuni și achiziții
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
După un 2020 aproape dezastruos, companiilor și-au luat revanșa
După un 2020 aproape dezastruos, companiilor și-au luat revanșa
Fuziunile şi achiziţiile (M&A) pe plan global au atins anul acest acesta un nivel record, depăşind precedentul vârf din urmă cu aproape 15 ani, abundenţa de capital şi evaluările ridicate ale companiilor alimentând încheierea afacerilor, transmite Reuters.

Potrivit datelor furnizate de platforma Dealogic, în 2021 valoarea globală a M&A a depăşit pentru prima dată 5.000 de miliarde de dolari, volumele de fuziuni şi achiziţii urcând până în 16 decembrie cu 63%, la 5.630 miliarde de dolari, depăşind precedentul record de 4.420 miliarde de dolari din 2007, înaintea crizei financiare.

"Bilanţurile companiilor sunt la un nivel incredibil de viabil, numai în SUA firmele beneficiind de 2.000 miliarde de dolari în numerar, iar accesul la capital rămâne disponibil la un cost extrem de scăzut", a apreciat Chris Roop, co-director al departamentului de M&A din America de Nord al băncii JPMorgan.

Companiile din domeniul tehnologiei şi al sănătăţii, care în mod obişnuit au cea mai mare cotă a pieţei de fuziuni şi achiziţii, au ocupat un loc de frunte şi în 2021, după ce în 2020 activitatea de M&A a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, din cauza efectelor financiare ale pandemiei de COVID-19.

Companiile s-au grăbit să atragă fonduri vânzând acţiuni şi obligaţiuni, multinaţionalele beneficiind de boom-ul de pe piaţa bursieră. Mai mult, câştigurile solide ale firmelor şi perspectivele înfloritoare ale economiei mondiale au permis directorilor să realizeze tranzacţii majore, strategice, în pofida presiunilor inflaţioniste.

Citește și Auchan NU este de VÂNZARE, promite familia Mulliez

Citește și Unicredit dorește să cumpere cea mai VECHE BANCĂ din LUME

Citește și Grupul Proplast va prelua Omniform SA. Tranzacția va fi analizată

În SUA, volumele de fuziuni şi achiziţii aproape s-au dublat în 2021, la 2.610 miliarde de dolari, conform datelor Dealogic, în timp ce în Europa au urcat cu 47%, la 1.260 miliarde de dolari iar în regiunea Asia Pacific au crescut cu 37%, la 1.270 miliarde de dolari.

"Deşi activitatea transfrontalieră a firmelor din China a fost modestă, companiile din alte state asiatice au accelerat cumpărarea de active pe plan global. Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue, în special pentru tranzacţii în Europa şi Statele Unite", a apreciat Raghav Maliah, vicepreşedintele diviziei de investiţii bancare al băncii Goldman Sachs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel