Record istoric al acțiunilor Fondului Proprietatea

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti a deschis în creştere prima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână
Bursa de la Bucureşti a deschis în creştere prima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins joi, 30 mai 2019, un nou record, de 1,0150 lei, cu 15% peste valoarea de 0,8830 lei pe acţiune înregistrată la sfârşitul anului trecut şi cu 138% mai mult faţă de 0,4270 lei, preţul de închidere per acţiune la finele lui 2011, anul în care Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti, informează administratorul de investiţii al FP, Franklin Templeton Investment Management Ltd. 

"Preţul de 1,00 RON este valoarea nominală stabilită de Statul Român pentru despăgubirea cetăţenilor români care nu au putut fi compensaţi în natură cu proprietăţile pierdute în timpul regimului comunist, înainte de listarea Fondului pe Bursa de la Bucureşti. Suntem extrem de încântaţi să vedem că toţi aceşti ani de muncă şi dedicare pentru a crea valoare acţionarilor noştri se reflectă în preţul din piaţă al acţiunilor Fondului. De asemenea, din septembrie 2010, când Franklin Templeton şi-a început mandatul şi până în prezent, am distribuit 1,1696 RON/acţiune sub formă de dividende şi returnări de capital, inclusiv dividendele care urmează să fie plătite la începutul lunii iulie", a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, într-un comunicat remis duminică AGERPRES. 

Acesta susţine că strategia companiei privind administrarea Fondului a avut succes în timp, iar în continuare va fi urmărit interesul acţionarilor FP, indiferent dacă au fost de la început sau au intrat mai recent, "fără a scuti niciun efort în susţinerea implementării guvernanţei corporative în România, pledând pentru listarea companiilor de stat şi implementând acţiuni la nivelul companiei menite să reducă discountul faţă de valoarea activului net (VAN)". 

Conform datelor prezentate de administratorul Fondului, preţul acţiunii a urmat un trend ascendent în mod constant de la preluarea conducerii Fondului Proprietatea, având un randament total de peste 165% de când Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti, în ianuarie 2011. 

De asemenea, randamentul total al VAN/acţiune este de 84%, raportat la decembrie 2010, discount-ul între preţul acţiunii Fondului şi VAN/acţiune a scăzut de la o medie aproximativă de 55,7% în 2011, la un nivel mediu de 35,3% de la începutul acestui an, şi a atins un nivel minim record de 20,08% în aprilie 2015. 

Pe parcursul ultimilor opt ani, Fondul a distribuit acţionarilor un total de 11,95 miliarde de lei (3,27 miliarde de dolari). 

"Prin urmare, Fondul a distribuit acţionarilor 1,1696 RON/acţiune, echivalentul a aproximativ 6,32 miliarde RON, doar sub formă de dividende şi returnări de capital. În plus, Fondul a răscumpărat peste 45,7% dintre acţiunile sale iniţiale, echivalentul a 6,29 miliarde de acţiuni prin intermediul a 10 programe de răscumpărare regulate, precum şi 5 oferte, cu o valoare totală de 5,63 miliarde RON", se menţionează în comunicat. 

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea ('Fondul') a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţi realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.

Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit ('GDR-uri') la data de 29 aprilie 2015. 

Franklin Templeton Investments furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor pentru clienţi de retail, instituţionali şi fonduri suverane în peste 180 de ţări. Compania situată în California are peste 65 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 720 miliarde dolari, conform datelor disponibile la 30 aprilie 2019. Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel