Record pe piața de fuziuni și achiziții din România, în primul semestru al anului
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Evoluție bursiere
Evoluție bursiere
Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 132 de tranzacții în prima jumătate a anului 2023, cu o valoare totală estimată de 3,7 miliarde dolari. Volumul tranzacțiilor reprezintă o ușoară creștere față de cele 131 de tranzacții observate în S1 2022, dar cu o valoare totală în scădere cu 11% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (4,2 miliarde dolari).

În plus, nivelurile de activitate M&A din acest semestru arată o redresare față de ritmul mai lent din a doua jumătate a anului 2022, cu numărul de tranzacții anunțate în S1 2023 reprezentând un record absolut pentru România.

Investitorii strategici au rămas jucătorii dominanți ai pieței locale de M&A, acoperind 87% din tranzacțiile anunțate în prima jumătate a anului 2023. Dintr-o perspectiva cross-border, tranzacțiile domestice au reprezentat 53% din numărul total, cu 70 de tranzacții înregistrate în S1 2023, în timp ce numărul tranzacțiilor realizate de investitorii străini (inbound) a ajuns la 52 de tranzacții, respectiv 39% din total.

Se observă în continuare o creștere a investițiilor domestice de M&A în comparație cu nivelurile inbound, un trend care a rămas în vigoare încă din lockdown-urile de la începutul anului 2020.

„Similar cu aceeași perioadă a anului trecut, prima jumătate a anului 2023 a marcat încă o megatranzacție prin achiziția Enel România de către Grupul PPC, precum și câteva alte tranzacții semnificative din perspectiva valorii. Aceasta ne face să fim optimiști, dar precauți, în ceea ce privește evoluția pieței locale de M&A pentru restul anului, mai ales deoarece continuăm să observăm o dinamică foarte pozitivă în două sectoare cheie - tehnologie și energie”, a spus Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.

Cele mai active sectoare din punct de vedere al volumului de tranzacții au fost Imobiliare, Ospitalitate și Construcții (27 de tranzacții), Tehnologie (22) și Produse de Consum și Retail (21). În prima jumătate a anului 2023, au fost înregistrate 5 tranzacții cu valoare divulgată de peste 100 milioane dolari, reprezentând o repetare a valorii observate în aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai mari trei tranzacții din S1 2023

Vânzarea operațiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, principala companie de electricitate din Grecia, pentru aproximativ 1,4 miliarde dolari.

Achiziționarea brutăriei locale Vel Pitar de către Grupo Bimbo, cu sediul în Mexic, pentru o sumă estimată la 210 milioane dolari.

Vânzarea participațiilor minoritare ale Fondului Proprietatea din operațiunile Enel România către Public Power Corporation pentru suma de 140 milioane dolari.

Alte tranzacții notabile anunțate în prima jumătate a anului au inclus:

Achiziția de către OMV Petrom a proiectelor de parc fotovoltaic de 710 MW de la Jantzen Renewables, pentru o sumă nedivulgată, continuând trendul favorabil al pieței de energie verde la nivel local.

Preluarea operațiunilor Cora din România de către retailerul francez Carrefour, care a marcat ieșirea companiei belgiene Louis Delhaize de pe piața locală.

Achiziția liderului local în securitate cibernetică, BitDefender, a Horangi Cyber Security cu sediul în Singapore, reflectând o creștere stabilă a investițiilor românești de tip outbound. Nu în ultimul rând, în ceea ce privește țara de origine, cei mai activi investitori au venit din SUA, Germania și Elveția (fiecare înregistrând 5 tranzacții), urmate de Franța și Austria, ambele înregistrând 4 tranzacții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...

Maldive se aruncă în brațele Chinei

Noul președinte al arhipelagului intenționează să se...


pixel