Recruții ruși se aprovizionează cu veste antiglonț de teamă că armata nu le va da nimic pentru front
Autor: Matei Ion | 30 sep 2022, 17:53
Recruții se confruntă cu mari lipsuri
Recruții se confruntă cu mari lipsuri
Rușii chemați să lupte în invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina cumpără de toate, de la echipament de camping până la veste antiglonț, îngrijorați că armata este insuficient aprovizionată și nu va putea să le ofere nici măcar elementele de bază atunci când vor ajunge pe front.

Prețurile pentru îmbrăcăminte și echipamente de tip militar au crescut atât de mult încât autoritățile de reglementare au declarat vineri că deschid o anchetă pentru a stabili dacă unii comercianți cu amănuntul ar putea face speculă.

De când Putin a ordonat, la 21 septembrie, mobilizarea a 300.000 de rezerviști pentru a relansa invazia din Ucraina, rețelele de socializare au fost pline de relatări despre comandanți locali copleșiți care le spun recruților că vor trebui să își asigure singuri cea mai mare parte a echipamentului.

În timp ce vânzările de arme sunt strict restricționate, alte produse de primă necesitate, precum lenjeria de corp călduroasă, vestele antiglonț, sacii de dormit, trusele de prim ajutor și căștile de protecție s-au epuizat. 

Unele magazine au raportat creșteri cu 40% a numărului de cumpărători, în timp ce prețurile au crescut cu 10%-20%, potrivit relatărilor din ziarele rusești.

Putin a semnat documentele pentru anexarea celor patru provincii ucrainene

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii acelor provincii ''tratatele'' de alipire a lor la Federaţia Rusă şi a cerut Ucrainei ''să înceteze imediat ostilităţile'' şi să revină la masa tratativelor, relatează AFP, Reuters şi EFE.

''Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele'', a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în ''război hibrid'' împotriva Rusiei.

''Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor'', a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus.

El a subliniat că Rusia este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar nu va discuta cu Kievul despre teritoriile de acum anexate, pretinzând că autorităţile ucrainene ''trebuie să respecte libera exprimare a voinţei populare'' a locuitorilor celor patru provincii, o referire la aşa-zisele referendumuri prin care Rusia doreşte să-şi atribuie o bază legală a anexării lor, fără a ţine cont de dreptul internaţional.

Totuşi, Putin a asigurat că Rusia nu urmăreşte restabilirea Uniunii Sovietice. ''URSS a dispărut, trecutul nu mai poate fi adus înapoi. Şi Rusia nu are nevoie de asta în ziua de azi, nu aspirăm la acest lucru'', a promis Putin.

În schimb, el a acuzat Occidentul că doreşte să facă din Rusia o ''colonie'', după ce ''în 1991 Occidentul a sperat că Rusia nu va reuşi să depăşească acest impact (al dispariţiei URSS n.red) şi că ar fi urmat să se dezintegreze singură''.

''Occidentul este gata de orice pentru a prezerva sistemul neocolonial care îi permite să paraziteze şi, în realitate, să jefuiască lumea întreagă. Ei vor să ne vadă ca pe o colonie'', a remarcat Putin, care crede că ''colapsul hegemoniei occidentale'' a devenit ireversibil.

Occidentul ''nu poate trăi liniştit văzând că în lume există o ţară atât de mare şi de extinsă, cu toate aceste teritorii, bogăţii naturale, resurse, şi un popor care nu ştie să trăiască şi nu va trăi niciodată sub ordine străine'', a continuat el în discursul axat pe critici la adresa Occidentului, despre care a mai spus că urmăreşte să distrugă statele care nu sunt dispuse să-şi cedeze suveranitatea şi care nu sunt conduse de lideri dispuşi să fie ''vasalii'' puterilor occidentale.

''De aici provine agresivitatea lor împotriva statelor independente, a valorilor tradiţionale şi culturilor autohtone'', a observat Putin, după care a adresat membrilor auditoriului său întrebarea dacă doresc ''să li se ofere operaţii de schimbare de sex copiilor'' lor, o practică despre care a sugerat că a devenit răspândită în Occident.

El a acuzat de asemenea puterile ''anglo-saxone'' că sunt autoarele sabotajului de săptămâna aceasta asupra gazoductelor Nord Stream. ''Sancţiunile (împotriva Rusiei n.red) nu sunt suficiente pentru anglo-saxoni, au trecut la un sabotaj incredibil'', a susţinut liderul de la Kremlin. ''Organizând exploziile asupra gazoductelor internaţionale (...), ei au început de fapt să distrugă infrastructura energetică europeană'', a acuzat el în continuare.

Şi ''precedentul'' folosirii armelor nucleare aparţine tot Occidentului, a mai remarcat preşedintele rus, amintind de atacurile nucleare americane asupra Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin şi liderii proruşi instalaţi de Moscova în cele patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse după invazia începută pe 24 februarie au semnat vineri după-amiază în cadrul unei ceremonii la Marele Palat al Kremlinului tratatele de alipire a acestora la Federaţia Rusă, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate în acele provincii.

Trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie.

Putin: Atacul asupra Nord Stream reprezintă un „act de terorism internațional”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Importul de gaze al României, în scădere semnificativă

Importul de gaze al României este în scădere, reiese din...

Un bogat om de afaceru rus, arestat la Londra

Un rus, în vârstă de 58 de ani a cărui identitate nu a...

Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrol

Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului...

Vești bune de la OPEC+ în privința producției de petrol

Alianța OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile...

Rafinăria Lukoil din Italia nu va fi naționalizată

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia...

Microsoft avertizează asupra intențiilor Moscovei

Moscova își va intensifica eforturile cibernetice pentru...

Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa

Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru...

România a început de azi exportul de gaze către Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de...

Cum reușesc rușii să plece în vacanțe în Thailanda

Destinația favorită pentru rușii dornici să plece în...

Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei

Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de...

Obținerea cazierului judiciar se simplifică substanțial

Obținerea certificatului de cazier judiciar se...

Crossuri externe