Recuperarea fostelor taxe auto. Mecanismul, inaplicabil

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mașini parcate
Mașini parcate
Un nou mecanism de restituire a fostelor taxe auto a apărut în vara trecută, odată cu oficializarea OUG 93/2022. În teorie, banii pot fi recuperați până în anul 2027.

Noul mecanism de restituire a fostelor taxe auto a apărut ca urmare a unei decizii din anul 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Astfel, decizia spune că perioada de un an în care s-au putut cere banii, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost prea scurtă.

Noul mecanism este stabilit prin OUG 93/2022 însă pentru a se aplica este nevoie de unele norme metodologice de aplicare.

Termenul stabilit de OUG 93/2022 pentru apariția normelor metodologice era de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, termen ce s-a împlinit în august 2022.

Totuși, chiar dacă și aici s-a înregistrat o întârziere de câteva luni, în noiembrie 2022 a apărut un document necesar demarării noului mecanism, respectiv modelul oficial al cererii necesare celor ce n-au cerut restituirea la timp, notează Avocatnet. Termenul legal era de 15 zile de la apariția ordonanței, adică modelul cererii de restituire ar fi trebuit să apară în iulie.

Astfel, chiar dacă modelul cererii este disponibil, fostele taxe auto nu pot fi recuperate acum, deoarece nu există norme metodologice pentru aplicarea mecanismului.

Mecanismul ar trebui să se aplice timp de cinci ani de la apariția OUG 93/2022, mai exact, până pe 29 iunie 2027. Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc.

Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii, virați în conturile bancare indicate la depunerea solicitărilor.

Prin  noul mecanism se vor putea recupera următoarele foste taxe auto: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel