Reducerea facturilor la energie. Dumitru Chisaliță spune de ce nu se vrea
Autor: Ciprian Dumitrache | 31 aug, 17:33
Energia electrică.
Energia electrică.
Facturile la gaze și electricitate îi vor cocoșa iarna aceasta pe români, iar situația pare fără ieșire. Expertul în energie, Dumitru Chisăliță, explică motivele pentru care nu se iau măsuri pentru protejarea consumatorilor și care ar fi soluțiile.

Chisăliță consideră că poziția duală a statului, atât ca administrator al unor societăți din energie, cât și ca elaborator de Politici Publice în sectorul energiei, este una din cauzele pentru care s-a ajuns aici.

''Ministerul Energiei, nu trebuie sub nici o formă să administreze societățile din domeniul energetic. Un reprezentant al ministerului (Secretar de Stat, Consilier, Director, Șef Serviciu etc.), care este administrator la o societate din energie și care este retribuit în funcție de cât de mulți bani face societatea, nu poate să ia facă politici publice care să ia în considerare și protejarea consumatorilor, care să-i afecteze propriile venituri.

Practica inventată acum mulți ani prin care funcționarilor publici cu salarii mici (și nu numai) li se rotunjesc veniturile prin plasarea lor în Consilii de Administrație ale companiilor care sunt în administrarea Ministerelor creează conflicte de interese, aceștia ajungând să fie mai mult administratori decât promotori ai politicilor publice, să adapteze politicile în favoarea firmelor unde dețin calitatea de administratori, să fie toleranți față de acestea în derularea anumitor activității de control , să nu le pese de cei de pe urma cărora fac profit – consumatorii'', spune Dumitru Chisăliță, care este președintele Asociației Energia Inteligentă.

Măsurile care trebuie luate pentru rezolvarea crizei facturilor din energie sunt:

G Ad:

- renunțarea totală a Ministerelor la administrarea capitalului societăților deținute de stat;

- înființarea unei Autorități de Administrare a Participațiunilor Statului în subordinea Guvernului (poate o excepție ar fi plasarea la Ministerul Energiei a societăților TRANSGAZ și TRANSELECTRICA, care prin efectul legii trebuie să aibă reprezentanți diferiți care coordonează și administrarea societății față de societățile de furnizare gaze și energiei electrică. Justificarea unei astfel de acțiuni s-ar motiva și prin faptul că aceste societăți au o importantă componentă strategică, dar sunt monopoluri naturale cu tarife reglementate și singurele care activează în România);

- atribuirea Ministerului Energiei exclusiv funcției de elaborator de Politici Publice în domeniul Energie, Antisărăciei Energetice, Diminuării Efectelor Schimbărilor Climatice.

Citește și: Ministrul Năsui: 1,6 milioane de angajați vor primi în plus 900 de lei la salariu

Ştiri Recomandate

Este COD ROŞU! Avertizare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de...

Horoscop. Decembrie, luna SUCCESULUI pentru aceste zodii

Ultima lună a anului 2021 va fi o perioadă puternică din...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro