Pandora Papers. Numele reginei Elisabeta, implicat într-o afacere necurată a familiei Aliyev
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Regina Elizabeta a II-a
Regina Elizabeta a II-a
O scurgere de informații financiare, fără precedent, cunoscută sub numele de Pandora Papers, a dezvăluit activele financiare offshore a zeci de actuali și foști lideri mondiali și a sute de politicieni din Asia, Orientul Mijlociu și America Latină.  

Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI) a obținut 11,9 milioane de documente confidențiale de la 14 firme distincte de servicii juridice și financiare, despre care grupul a spus că au oferit "o privire de ansamblu asupra unei industrii care îi ajută pe cei ultra-bogați din lume, pe oficialii guvernamentali puternici și alte elite să ascundă trilioane de dolari de autoritățile fiscale, procurori și alții", notează Bloomberg.

Afaceri necurate la Palatul Buckingham

Publicarea datelor a dezvăluit că familia Aliyev, aflată la putere în Azerbaidjan, a tranzacționat proprietăți în Marea Britanie în valoare de aproximativ 540 de milioane de dolari în ultimii ani, a raportat The Guardian, unul dintre partenerii media ai CIJI. Crown Estate al reginei Elisabeta a II-a a cumpărat o proprietate în valoare de aproape 91 de milioane de dolari de la famili Aliyev, iar în prezent se află în mijlocul unei revizuiri interne a achiziției, a precizat The Guardian. "Având în vedere potențialele îngrijorări ridicate, analizăm această chestiune", a declarat un purtător de cuvânt al Crown Estate pentru ziar, care a adăugat că familia Aliyev a refuzat să comenteze.

Ilham Aliyev

Proprietatea, care este o clădire cu opt etaje unde se află birouri și magazine, și care este situată în cartierul exclusivist Mayfair din Londra a fost cumpărată de la o companie cu sediul în Insulele Virgine Britanice numită Hiniz Trade & Investment, se spune în documentele dezvăluite de ancheta jurnaliștilor.

Hiniz a achiziționat clădirea pentru 35,5 milioane de lire sterline în 2009, potrivit unor documente publicate de The Guardian și BBC. 

Acesta a precizat că documentele Pandora arată cum proprietatea companiei a fost transmisă de la fiica președintelui, Arzu Aliyeva, la bunicul ei, Arif Pashayev, care a plasat apoi compania într-un trust în 2015. 

Se presupune că dezvăluirea acționarilor companiei - și modul în care aceștia au trecut de la un membru la altul al primei familii din Azerbaidjan - ar putea ridica întrebări cu privire la faptul că tranzacția ar trebui investigată din cauza unor probleme de spălare de bani.

Dylan Kennedy, un fost ofițer de poliție din Marea Britanie și director al companiei Intelpool, a declarat că: "Vânzarea ulterioară a oricărei proprietăți care a fost inițial achiziționată cu fonduri potențial murdare completează ciclul de spălare a banilor, oferind o nouă urmă de documente care legitimează efectiv veniturile. În acest caz, dacă se dovedește că sursa fondurilor este îndoielnică, vânzarea unei proprietăți către o proprietate a Coroanei este punctul culminant al legitimării."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel