Reglementarea pieței energiei. Ciolacu: Dorim să fie cel puțin până în 2025

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Care este propunerea liderului PSD
Care este propunerea liderului PSD
Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Giurgiu, că aplicarea mecanismului de reglementare a tarifelor la energie nu va duce la o scumpire a acestora, iar la nivelul coaliţiei de guvernare se doreşte să fie aplicat "cel puţin până în anul 2025".

"Noi am luat decizia politică, toţi trei copreşedinţii coaliţiei de guvernare, că vor fi două acte normative unde vom veni cu amendamente pentru biserici, servicii publice, companiile de apă, persoanele care au nevoie de aparate medicale cu un consum mai mare, familiile de la trei copii în plus, la solicitarea lor, prin declaraţie pe proprie răspundere. Toate aceste amendamente, săptămâna viitoare le vom face în Parlament şi vom da votul final şi apoi va intra în drepturi o ordonanţă de urgenţă care va stabili mecanismul. Noi dorim ca acest mecanism să fie cel puţin până în anul 2025, pentru că sper ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie, dar, categoric, vom intra în zona predictibilităţii, preţurile se ieftinesc, nu se scumpesc. Tot ce a fost până acum rămân în continuare 0,68 lei, 0,8 lei, un leu pentru IMM-uri, industria alimentară, spitale, creşe, grădiniţe, serviciile publice, companii de apă, metrou, tramvaie, troleibuze, urmând să avem şi un preţ maximal", a afirmat Marcel Ciolacu, în conferinţa de presă de la Giurgiu.

Liderul PSD a mai arătat că va fi şi un plafon maximal pentru consumatorii casnici "chiar dacă este un consum de peste 255, va fi un preţ maxim de 1,3 lei pe kilowatt", în condiţiile în care acum tarifele pentru cei care consumă peste acest prag sunt în piaţă şi de 4, 7, 11 sau 12 lei.

Marcel Ciolacu s-a aflat joi, la Giurgiu, pentru a participa la conferinţa judeţeană de alegeri a filialei PSD.

Preşedintele PSD a anunţat, miercuri, că în coaliţia de guvernare s-a decis, referitor la măsurile privind preţurile la energie, ca plafoanele pentru consumatorii casnici să rămână neschimbate - şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.

"Preţul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat. A rămas 1 leu în continuare pentru IMM-uri, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declaraţii pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declaraţii sau să justifice, şi cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanţă, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou", a spus Ciolacu, la B1TV.

El a adăugat că statul are datoria de a compensa eventualele pierderi ale companiilor şi nu "de a compensa băieţii deştepţi din energie".

"Nu poţi să compensezi venituri excepţionale. Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepţional. Trebuie să vină statul român, în acest moment, cu o reglementare clară, pe o perioadă limitată. Ai un mecanism, când se mai întâmplă aşa ceva, automat se apelează la acel mecanism, ca să nu mai fie aceste decizii luate pe bucăţi. În momentul acesta s-a găsit acest mecanism convenit şi cu companiile", a mai menţionat liderul PSD, în interviul la postul de televiziune. 

Citește și Lista majorărilor aplicate din ianuarie 2023: Pensii, alocaţii, ajutoare şi salarii

Citește și Pachete cu alimente. Află toate detaliile: Câți români le primesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel