Reorganizarea CNPP, decisă de Guvern

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Birou / Foto: Freepik
Birou / Foto: Freepik
Pe agenda şedinţei de joi a Executivului se află şi o Hotărâre pentru modificarea Statutului Casei Naționale de Pensii Publice aprobat prin Hotărea Guvernului nr. 118/2012.

Având în vedere că la data de 30.10.2023, data intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, în cadrul caselor teritoriale de pensii existau 6 posturi vacante, acestea au fost desființate, Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale de pensii rămânând cu un număr total de 3474 de posturi (3480-6). Drept urmare, prin prezentul act normativ se pun în aplicare prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, prin modificarea corespunzătoare a:

-prevederilor art. 8 alin. (2) în sensul funcţionării cu un număr de 3.474 de posturi, finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat, din care 123 de posturi aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale,

-prevederilor art. 8 alin. (3) în în sensul eliminării sintagmei „birouri”, având în vedere desființarea funcției publice de șef birou conform prevederilor art. XVIII alin. (1) din actul normativ anterior menționat,

-Anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 118/2012, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

1)Direcţia Generală Juridică și Control se reorganizează prin preluarea în cadrul acesteia a Serviciului Achiziții Publice și Urmărire Derulare Contracte.

2)Direcţia Economică şi Execuţie Bugetară se mută din subordinea Secretarului General în subordinea Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice și se reorganizează prin preluarea în cadrul acesteia a Serviciului Administrativ.

3)Direcţia Management Resurse Umane se reorganizează prin preluarea în cadrul acesteia a Serviciului Evidenţă Contribuabili, Stagii de Cotizare și Pensii Private din cadrul Direcţiei Generale Documente de Plată, Stagii de Cotizare și Evidență Informatizată și se redenumește Direcţia Resurse Umane.

 

 

4)Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice se reorganizează prin desființarea Serviciului Comunicare ca urmare a aplicării prevederilor art. XXII alin. (1) din Legea nr. 296/2023, activitatea, atribuțiile și personalul acestuia regăsindu-se în continuare în cadrul Direcţiei Comunicare şi Relaţii Publice și prin preluarea în cadrul Direcţiei Comunicare şi Relaţii Publice a Serviciului Studii şi Analize.

5)Serviciul Metodologie Drepturi de Asigurare la Accidente de Muncă și Boli Profesionale din cadrul Direcţiei Generale Accidente de Muncă şi Boli Profesionale se desființează, având în vedere că nu mai sunt îndeplinite prevederile cu privire la normativul de personal necesar pentru organizarea unei structuri funcționale la nivel de serviciu la această dată, respectiv minim 10 de posturi de execuție, activitatea, atribuțiile și personalul acestuia regăsindu-se în continuare în cadrul Direcţiei Generale Accidente de Muncă şi Boli Profesionale.

Deasemenea, în cadrul Direcţiei Generale Accidente de Muncă şi Boli Profesionale vor fi preluate 5 posturi vacante din cadrul caselor teritoriale de pensii - activitatea de accidente de muncă și boli profesionale.

6)Direcţia Relaţii Internaţionale se reorganizează prin desființarea postului vacant de director adjunct și prin preluarea în cadrul acesteia, la nivel de compartiment, a activității, atribuțiilor și personalului din cadrul Serviciului EESSI, având în vedere că în cazul acestuia din urmă nu mai sunt îndeplinite prevederile cu privire la normativul de personal necesar pentru organizarea unei structuri funcționale la nivel de serviciu, respectiv minim 10 de posturi de execuție și totodată se impune o eficientizare a procesului decizional și a derulării activităților interne.

7) Direcţia Generală Asigurări Sociale, Pensii şi Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale se mută din subordinea Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice în subordinea Secretarului General. Se desființează postul vacant de director general adjunct din cadrul Direcţiei Generale Asigurări Sociale, Pensii şi Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale ca urmare a aplicării prevederilor art. XXII alin. (1) din Legea nr. 296/2023 și se deființează Serviciul Coordonare Plăți Prestații și Activități Conexe având în vedere că în cazul acestuia din urmă nu mai sunt îndeplinite prevederile cu privire la normativul de personal necesar pentru organizarea unei structuri funcționale la nivel de serviciu, respectiv minim 10 de posturi de execuție, activitatea, atribuțiile și personalul din cadrul Serviciul Coordonare Plăți Prestații și Activități Conexe fiind preluate în cadrul celor două direcții din cadrul Direcţiei Generale Asigurări Sociale, Pensii şi Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale, respectiv: Direcția Pensii și Direcţia Asigurări Sociale şi Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale.

8)Direcţia Generală Documente de Plată, Stagii de Cotizare și Evidență Informatizată se reorganizează prin schimbarea denumirii în Direcţia Generală Documente de Plată și Suport Operațional Pensii și înființarea unui post de director general adjunct.

9)Având în vedere prevederile Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care la art. 2 lit. d) precizează că: ”d) cadrul organizatoric şi funcţional al activităţii de audit public intern - organizarea şi asigurarea funcţionării auditului public intern prin înfiinţarea unui compartiment de audit public intern constituit din minimum 2 posturi de auditori interni, cu normă întreagă şi cu asigurarea resurselor financiare necesare ocupării posturilor prevăzute şi funcţionării compartimentului, sau asigurarea funcţiei de audit public intern de către organul ierarhic superior ori prin aderarea la sistemul de cooperare pentru asigurarea funcţiei de audit public intern;”
și, deoarece nu avem posibilitatea de a asigura minimum 2 posturi de auditori interni cu normă întreagă la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii, asigurarea funcției de audit public intern se va face de către organul ierarhic superior, respectiv Casa Națională de Pensii Publice.

Drept urmare, Compartimentul Audit Public din subordinea Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice se desființează iar activitatea de audit va fi organizată la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice, prin înființarea Direcției Audit Public în subordinea Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, conform prevederilor art 12 alin. (1) din prevederile Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Direcția Audit Public va avea un număr de 31 de posturi, din care 2 posturi de auditori sunt preluate din cadrul fostului Compartiment Audit Public din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice iar 29 de posturi de auditori, deja existente, sunt preluate din cadrul caselor teritoriale de pensii. Precizăm căi nu se înființează niciun post nou de auditor public, ci doar este reorganizată activitatea de audit public intern la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice prin preluarea activității de audit public din teritoriu, astfel încât să fie respectate prevederile Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere că obiectivul general al auditului public intern în entitățile publice îl reprezintă îmbunătățirea managementului acestor instituții.

Precizăm că înainte de reorganizare:

- numărul total de posturi din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii era de 3480, din care 299 de posturi se regăseau în structura organizatorică a Casei Naționale de Pensii Publice;

- numărul total al funcțiilor publice de conducere din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii era de 358, din care 32 de funcții publice de conducere se regăseau în structura organizatorică a Casei Naționale de Pensii Publice.

După reorganizare, numărul total de posturi din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii este de 3474, iar în urma modificărilor efectuate Casa Națională de Pensii Publice, ordonator principal de credite, va avea un număr total de 332 de posturi.

În urma modificărilor efectuate potrivit prevederilor art. XXII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, numărul total al funcțiilor publice de conducere la nivel de ordonator principal de credite este de maximum 3474 x 8% = 278, 28 fiind funcții publice de conducere în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel