De ce repetarea dozelor booster ar slăbi sistemul imunitar
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Repetarea la patru luni a dozelor booster nu este indicată
Repetarea la patru luni a dozelor booster nu este indicată
Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au avertizat că injecțiile frecvente de rapel COVID-19 ar putea afecta negativ sistemul imunitar.

Dozele de rapel repetate la fiecare patru luni ar putea în cele din urmă să slăbească sistemul imunitar, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente. În schimb, țările ar trebui să lase mai mult timp între programele de rapel și să le lege de debutul sezonului rece în fiecare emisferă, urmând modelul stabilit de strategiile de vaccinare împotriva gripei, a precizat agenția. 

Sfatul vine în contextul în care unele țări iau în considerare posibilitatea de a oferi oamenilor a doua vaccinare de rapel în încercarea de a oferi o protecție suplimentară împotriva creșterii numărului de infecții cu omicroni.

COVID-19. OMS: Vaccinarea cu doze de rapel NU este o strategie viabilă

La începutul acestei luni, Israelul a devenit prima națiune care a început să administreze o a doua vaccinare de rapel, sau a patra injecție, persoanelor de peste 60 de ani. Marea Britanie a declarat că vaccinurile de rapel oferă un nivel bun de protecție și că nu este nevoie de o a doua injecție de rapel în acest moment, dar că va analiza datele pe măsură ce acestea vor evolua. 

Rapelurile "pot fi făcute o dată, sau poate de două ori, dar nu este ceva ce putem crede că ar trebui repetat în mod constant", a declarat Marco Cavaleri, șeful EMA pentru amenințări biologice la adresa sănătății și strategia privind vaccinurile, în cadrul unei conferințe de presă de marți. "Trebuie să ne gândim la modul în care putem face tranziția de la actualul cadru pandemic la un cadru mai endemic".

Autoritatea de reglementare a UE a mai spus în cadrul briefingului că antiviralele orale și intravenoase, cum ar fi Paxlovid și Remdesivir, își mențin eficacitatea împotriva omicronu. Agenția a precizat că luna aprilie este cel mai devreme când ar putea aproba un nou vaccin care vizează o anumită variantă, deoarece procesul durează aproximativ trei-patru luni. Unii dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume au declarat că analizează posibilitatea de a produce vaccinuri care ar putea viza noile variante. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel