CFA România: Depreciere a leului în următoarele 12 luni. Ce se va întâmpla cu inflaţia
Indicatorul de Încredere...
Acesta este motivul pentru care la Comisia de muncă de la Senat se află în analiză o propunere legislativă prin care se dorește eliminarea acestei, în fond, nedreptăți.
Astfel, în noua propunere legislativă se prevede situațiile în care contribuţiile individuale de asigurări sociale datorate și plătite de asiguraţii sistemului public de pensii pot fi restituite în două situații.
Prima, când la îndeplinirea vârstei standard de pensionare asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplineşte condiţia privind stagiul minim de cotizare prevăzut de anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii cu modificările şi completările ulterioare;
A doua situație este în cazul decesului asiguratului înaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare conform anexei nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii cu modificările şi completările ulterioare.
În aceste două situații Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, va calcula valoarea nominală a contribuţiilor individuale de asigurări sociale datorate plătite de asiguratul care nu îndeplineşte condițiile de plată a pensiei, pe baza datelor gestionate în baza de date privind evidenţa asiguraţilor sistemului public de pensii.
Noua prevedere mai spune că valoarea nominală a contribuţiilor va fi actualizată cu rata inflaţiei, conform Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală.
Certificarea valorii calculate se va face pe baza unei decizii emise de casa teritorială de pensii în raza căreia îşi are domiciliul stabil asiguratul sau persoana îndreptăţită să solicite restituirea sumelor.
Conţinutul si forma deciziei vor fi stabilite prin ordin al Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice care va fi publicat în Monitorul Oficial al României.
Cine poate solicita restituirea banilor
Legea spune că pot solicita restituirea sumelor titularii, în cazul asiguraţilor care nu îndeplinesc condiția contribuției minime și urmaşii legali, în cazurile de la decesului beneficiarului înaintea îndeplinirii vârstei de pensionare, în condiţiile în care nu s-a solicitat pensia de urmaş.
Plata sumelor se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin structurile sale teritoriale, pe baza deciziei emise de Casele teritoriale de pensii.
Metodologia de restituire a sumelor va fi aprobată prin Ordin comun al Casei Naţionale de Pensii Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...