Reuniune informală a Consiliului JAI pe 25 ianuarie; oportunitate de a pune în discuţie chestiunea Schengen
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Austria ne-e refuzat intrarea în Schengen
Austria ne-e refuzat intrarea în Schengen
Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, are oportunitatea de a pune în discuţie problema aderării României la spaţiu Schengen în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului JAI, organizată la Stockholm pe 25 ianuarie, la care demnitarul român a fost invitat să participe.

"Pe 25 ianuarie, domnul Bode este invitat la Stockholm, la o reuniune informală a Consiliului JAI, ne anunţă Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care a convocat această şedinţă. Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuţie, chiar şi într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spaţiul Schengen. Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverenţa şi capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reuşite decât până acum. Deci, toţi ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal", a scris Tomac, vineri, pe Facebook. 

Februarie, moment crucial pentru aderarea României

Potrivit unor surse guvernamentale, Consiliul European din luna februarie este un moment crucial pentru aderarea României la Schengen.

Consiliul European care urmează să fie convocat în prima decadă a lunii februarie la Bruxelles este considerat un "moment crucial" în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen în anul 2023, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres.

Conform surselor citate, următoarea şansă de a pune pe agenda Consiliului JAI aderarea României la Schengen este în luna februarie la Consiliul European, unde unul din subiectele de pe agendă urmează să fie cel legat de migraţia ilegală.

Aceleaşi surse au subliniat că în măsura în care preşedinţia suedeză nu va accepta discutarea subiectului extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, o decizie în privinţa admiterii României în Schengen în anul 2023 este puţin probabilă.

"Intuitiv, dacă preşedinţia suedeză nu va accepta extinderea, şansele ca decizia să mai fie luată în anul 2023 sunt foarte mici", au transmis aceleaşi surse.

Citește și:

Schengen. Vetoul dat de Austria împotriva aderării României şi Bulgariei, criticat de reprezentanţii principalelor grupuri din PE

Reprezentanţii principalelor grupuri din PE condamnă vetoul dat de Austria împotriva aderării României şi Bulgariei.

Reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European au condamnat marţi, la Strasbourg, vetoul dat săptămâna trecută de Austria şi Ţările de Jos împotriva aderării Bulgariei şi a României la Spaţiul Schengen, subliniind că aceste două ţări merită să devină membre cât mai rapid întrucât au îndeplinit toate criteriile necesare.

Liderul grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), Manfred Weber, a afirmat că vetoul de săptămâna trecută dat de Austria a fost o eroare, care a provocat o frustrare justificată. El a accentuat că Spaţiul Schengen este o parte a identităţii europene, iar în actualul context legat de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de unitate.

''Nu România şi Bulgaria sunt de blamat, nu ele deschid uşa migranţilor, ci Ungaria şi premierul Viktor Orban. Susţinem România şi Bulgaria şi cetăţenii români şi bulgari se pot baza pe sprijinul nostru'', a spus Weber.

Cât priveşte poziţia Austriei, sursele citate au precizat în privinţa retrimiterii ambasadorului României la Viena la post că acest lucru se va întâmpla în măsura în care Austria va da semnale pozitive pe tema aderării României la Spaţiul Schengen. Citește mai mult AICI



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel