Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Activitatea de producţie din China a crescut pentru prima dată în ultimele șase luni în martie, arată un sondaj oficial al fabricilor publicat duminică, oferind un sentiment de ușurare pentru factorii de decizie, chiar dacă o criză în sectorul imobiliar rămâne un obstacol pentru economie și încredere.
Indicele oficial al managerilor de achiziții (PMI) a crescut la 50,8 în martie față de 49,1 în februarie, peste pragul de 50 care separă creșterea de contractare și depășind o prognoză mediană de 49,9 într-un sondaj Reuters.
Deși ritmul de creștere a fost modest, a fost și cel mai înalt citit PMI din martie anul trecut, când impulsul generat de ridicarea restricțiilor severe COVID-19 a început să stagneze.
"Din indicatori, oferta și cererea internă s-au îmbunătățit, în timp ce încrederea proprietarilor și a afacerilor revine, iar voința de a consuma și investi crește," a declarat Zhou Maohua, analist la Banca China Everbright.
Noile comenzi de export au crescut în teritoriul pozitiv, întrerupând o scădere de 11 luni, dar angajările au continuat să scadă, cu toate acestea, într-un ritm mai lent, au arătat datele PMI.
Indicatorii recenti optimi sugerează că a doua cea mai mare economie a lumii își revine încet pe un teren mai bun, ceea ce îi determină pe analiști să își revizuiască în sus prognozele de creștere pentru anul în curs.
Factorii de decizie s-au luptat cu o slăbire a activităţii economice de la ridicarea restricțiilor COVID la sfârșitul anului 2022, în contextul unei crize imobiliare tot mai profunde, a datoriilor tot mai mari ale guvernelor locale și a unei cereri globale în scădere.
"Datele din martie arată că economia este pregătită pentru o încheiere puternică a primului trimestru," a declarat China Beige Book, o firmă de consultanță, într-o notă săptămâna trecută. "Angajările au înregistrat cea mai lungă perioadă de îmbunătățire de la sfârșitul anului 2020. Producția a crescut, la fel și vânzările cu amănuntul."
Cu toate acestea, o scădere profundă în sectorul imobiliar al gigantului asiatic rămâne un impediment major pentru creștere, testând sănătatea guvernelor locale cu datorii mari și a balanțelor băncilor de stat.
PMI-ul oficial pentru sectorul non-manufacturier, care include serviciile și construcțiile, a crescut la 53 față de 51,4 în februarie, marcând cea mai mare lectură din septembrie.
Premierul Li Qiang a anunțat un obiectiv ambițios de creștere economică pentru 2024 de aproximativ 5% la începutul acestui an, la întâlnirea anuală a Congresului Național al Poporului, parlamentul cu ștampila de cauciuc al Chinei.
Dar analiștii spun că factorii de decizie vor trebui să implementeze mai multe stimulente pentru a atinge acest obiectiv, deoarece nu se vor putea baza pe baza statistică scăzută din 2022 care a avantajat datele de creștere din 2023.
Citi a crescut joi prognoza sa de creștere economică pentru China pentru acest an la 5,0% față de 4,6%, invocând "date pozitive recente și implementarea politicilor".
Cabinetul Chinei a aprobat la 1 martie un plan menit să promoveze modernizarea echipamentelor la scară largă și vânzările de bunuri de consum. șeful planificatorului de stat al țării a declarat la o conferință de presă la începutul acestei luni că planul ar putea genera o cerere de piață de peste 5 trilioane de yuani (691,63 miliarde de dolari) anual.
Mulți analiști se tem că China ar putea începe să se confrunte cu stagnarea stilului japonez mai târziu în acest deceniu dacă factorii de decizie nu iau măsuri pentru a reorienta economia către consumul gospodăriilor și alocarea piețelor de resurse, departe de dependența grea de investițiile în infrastructură văzute în trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...