Sectorul construcțiilor rezidențiale din Germania a fost din nou lovit de o undă de anulări în octombrie, potrivit unui sondaj publicat luni, care a arătat un număr record de firme raportând proiecte abandonate.
În luna octombrie, 22,2% dintre companii au raportat proiecte anulate, în creștere față de 21,4% în luna precedentă, a anunțat Institutul Economic Ifo.
"Situația devine tot mai gravă, cu tot mai multe proiecte eșuate din cauza ratelor de dobândă mai ridicate și a prețurilor mai mari la construcții", a declarat Klaus Wohlrabe, șeful sondajelor Ifo.
"În construcția rezidențială, noile afaceri rămân foarte scăzute, iar backlog-ul de comenzi al companiilor scade."
Numărul companiilor care raportează lipsa comenzilor a crescut și el în octombrie, ajungând la 48,7% din firme față de 46,6% în septembrie.
Cu un an în urmă, în octombrie 2022, proporția era doar de 18,7%.
"Aproape jumătate dintre toate companiile de construcții rezidențiale suferă acum de lipsa comenzilor, iar acest număr crește în fiecare lună", a spus Wohlrabe.
Sectorul imobiliar a fost un fundament al prosperității Germaniei timp de ani de zile. Stimulată de dobânzile reduse, miliarde de euro au fost direcționate către proprietăți, considerate a fi stabile și sigure.
Acum, creșterea abruptă a ratelor și a costurilor de construcție a pus capăt acestei tendințe, aducând dezvoltatorii în insolvabilitate pe măsură ce finanțarea bancară se usucă, tranzacțiile se blochează și prețurile scad.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
BET continuă tendința...
O companie americană închide în...
Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...
Dolarul s-a apreciat luni în...
Musk anunţă că lansează un...
Banca Națională a României a...
Liberalizarea prețului la...
Guvernul României ia măsurile...
Guvernul lansează aplicația...
Dobânzile pe piața interbancară...
AUR depășește 40% în intenția...
Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...
Statul ar urma să încaseze...
România a evitat până acum...
⦁ Românii aleg des produse...
BNS cere partidelor politice să...
NEVERSEA SRL, organizatorul...
Banca Națională a României...
China nu poate accepta o...