Reuters: Cine este Pavel Durov, miliardarul fondator al Telegram, arestat sâmbătă în Franţa
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
Pavel Durov, miliardarul fondator și CEO al aplicației de mesagerie Telegram, a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris, au raportat posturile de televiziune TF1 și BFM, citând surse neidentificate.

Atât TF1, cât și BFM au declarat că ancheta se concentrează pe lipsa moderatorilor de pe Telegram, iar poliția consideră că această situație a permis desfășurarea activităților infracționale pe aplicația de mesagerie fără a fi descurajate.

Telegram nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea Reuters. Ministerul de Interne al Franței și poliția nu au comentat. Rusia, care a încercat în trecut să interzică Telegram, a declarat că ia măsuri pentru a „clarifica” situația lui Durov, citează Reuters.

Ce se știe despre Durov și Telegram:

Născut în Rusia, Durov, în vârstă de 39 de ani, este fondatorul și proprietarul aplicației de mesagerie Telegram, o platformă gratuită care concurează cu alte rețele sociale precum WhatsApp, Facebook, Instagram, TikTok și Wechat. Platforma își propune să depășească un miliard de utilizatori activi lunar în decurs de un an.

Telegram este influentă în Rusia, Ucraina și republicile fostei Uniuni Sovietice. A devenit o sursă critică de informații despre războiul Rusiei în Ucraina, fiind utilizată intens atât de oficialii de la Moscova, cât și de cei de la Kiev. Unii analiști numesc aplicația „un câmp de luptă virtual” pentru război.

Durov, a cărui avere a fost estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cerințelor guvernului de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de socializare VKontakte, pe care a vândut-o ulterior.

Durov a devenit cetățean francez în august 2021. S-a mutat împreună cu Telegram în Dubai în 2017, iar conform presei franceze, a primit și cetățenia Emiratelor Arabe Unite. Potrivit rapoartelor media, el este, de asemenea, cetățean al insulelor St. Kitts și Nevis, o națiune insulară din Caraibe.

Rusia a început să blocheze Telegram în 2018 după ce aplicația a refuzat să se conformeze unui ordin judecătoresc care solicita accesul serviciilor de securitate la mesajele criptate ale utilizatorilor săi. Această acțiune a avut puține efecte asupra disponibilității Telegram în Rusia, dar a declanșat proteste de masă la Moscova și critici din partea ONG-urilor.

Popularitatea tot mai mare a Telegram a atras însă atenția mai multor țări din Europa, inclusiv Franța, în legătură cu preocupările legate de securitate și încălcările de date. În luna mai, autoritățile de reglementare din domeniul tehnologiei din UE au declarat că sunt în contact cu Telegram, întrucât aplicația se apropie de un criteriu cheie de utilizare care ar putea să o supună unor cerințe mai stricte în temeiul unei legislații europene de referință privind conținutul online.

„Mai degrabă aș fi liber decât să primesc ordine de la cineva”, a declarat Durov în aprilie jurnalistului american Tucker Carlson, referindu-se la plecarea sa din Rusia și căutarea unei noi locații pentru compania sa, care a inclus perioade petrecute la Berlin, Londra, Singapore și San Francisco.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Palatul Victoria
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Cafeaua este servită!

O cafea va deveni un lux? Ce se întâmplă cu prețurile

Iubitorii de cafea deja plătesc mai mult pentru o ceașcă...

E.ON / FOTO: Facebook

E.ON a anunţat investiţii de 827 milioane lei

Grupul E.ON a raportat o creștere semnificativă a...

Contor electric
Amazon
Cod galben de intensificări ale vântului
Ochelarii conectați Ray Ban / FOTO: Wikipedia

EssilorLuxottica își extinde parteneriatul cu Meta

EssilorLuxottica și Meta au anunțat marți că și-au...

Pești / FOTO: Unsplash
Unicredit

UniCredit analizează o preluare parțială a Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA plănuiește să ceară...

MUncitări într-o fabrică / Foto: Freepik
Goldman Sachs

Goldman Sachs revine și confirmă: Prețul aurului va crește

În decurs de numai câteva zile, prețul aurului a...


pixel