Reuters: Țările care investesc în AI, motorul creșterii Nvidia

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nvidia
Nvidia
Țările care construiesc modele de inteligență artificială în limbile lor naționale își îndreaptă privirile spre cipurile NVDA.O de la Nvidia, stimulând, astfel, o cererea aflată deja în plină expansiune, pe măsură ce inteligența artificială generativă preia locul central în afaceri și activitățile guvernelor, relatează agenția Reuters.

Previziunile anunțate de compania Nvidia pentru trimestrul trei privind creșterea vânzărilor de cipuri care alimentează tehnologiile AI, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor investitorilor. Dar compania a descris noii clienți care vin din întreaga lume, inclusiv guverne care acum caută propriile modele AI și hardware-ul care să le susțină.

Zeci de miliarde de dolari 

Țările care adoptă aplicații și modele AI proprii vor contribui cu zeci de miliarde de dolari la veniturile Nvidia pentru anul fiscal care se încheie în ianuarie 2025, a asigurat directorul financiar al gigantului tehnologic, Colette Kress, în timpul unui apel cu analiștii după publicarea veniturilor Nvidia.

Este vorba despre o creștere față de o prognoză anterioară conform căreia aceste vânzări ar contribui cu un număr ridicat de miliarde la veniturile totale. Nvidia a estimat venituri totale de aproximativ 32,5 miliarde de dolari pentru trimestrul trei care se încheie în octombrie.

Un exemplu concret 

„Țări din întreaga lume doresc să aibă propria lor inteligență artificială generativă capabilă să integreze limba națională, cultura națională și propriile dte ale țării lor”, a spus Kress, descriind expertiza și infrastructura AI-ului drept „imperative naționale”.

Ea a citat exemplul Institutului Național de Știință și Tehnologie Industrială Avansată din Japonia, care construiește un supercomputer AI cu mii de procesoare grafice Nvidia H200. Guvernele apelează, de asemenea, la AI pentru a-și consolida securitatea națională.

Informații de multe ori secrete 

„Modelele AI sunt formate pe bază de date, iar pentru entitățile politice – în special națiuni – informațiile necesare sunt secrete și modelele lor trebuie personalizate în funcție de nevoile lor unice politice, economice, culturale și științifice”, a comentat Shane Rau, analist de semiconductori de computer la IDC. „De aceea trebuie să aibă propriile modele AI și un aranjament de bază personalizat de hardware și software.

Washingtonul a înăsprit controalele asupra exporturilor de cipuri performante către China în 2023, deoarece încearcă să prevină descoperirile AI care ar ajuta armata Chinei, împiedicând vânzările Nvidia în regiune.

Este loc și pentru alte companii

Profitând de context, numeroase alte companii și-au concentrat eforturile petnru a crea platforme AI în limbi regionale. IBM, spre exemplu, a anunțat că autoritatea de date și inteligență artificială a Arabiei Saudite își va antrena modelul în limba arabă „ALLaM” folosind platforma AI a companiei, Watsonx.

Națiunile care doresc să-și creeze propriile modele AI pot genera oportunități de creștere pentru GPU-urile Nvidia, pe lângă investițiile semnificative în hardware-ul companiei de la furnizori mari de cloud precum Microsoft MSFT.O, a declarat Bob O'Donnell, analist șef la TECHnalysis Research.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel