Reuters: Țările care investesc în AI, motorul creșterii Nvidia
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nvidia
Nvidia
Țările care construiesc modele de inteligență artificială în limbile lor naționale își îndreaptă privirile spre cipurile NVDA.O de la Nvidia, stimulând, astfel, o cererea aflată deja în plină expansiune, pe măsură ce inteligența artificială generativă preia locul central în afaceri și activitățile guvernelor, relatează agenția Reuters.

Previziunile anunțate de compania Nvidia pentru trimestrul trei privind creșterea vânzărilor de cipuri care alimentează tehnologiile AI, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor investitorilor. Dar compania a descris noii clienți care vin din întreaga lume, inclusiv guverne care acum caută propriile modele AI și hardware-ul care să le susțină.

Zeci de miliarde de dolari 

Țările care adoptă aplicații și modele AI proprii vor contribui cu zeci de miliarde de dolari la veniturile Nvidia pentru anul fiscal care se încheie în ianuarie 2025, a asigurat directorul financiar al gigantului tehnologic, Colette Kress, în timpul unui apel cu analiștii după publicarea veniturilor Nvidia.

Este vorba despre o creștere față de o prognoză anterioară conform căreia aceste vânzări ar contribui cu un număr ridicat de miliarde la veniturile totale. Nvidia a estimat venituri totale de aproximativ 32,5 miliarde de dolari pentru trimestrul trei care se încheie în octombrie.

Un exemplu concret 

„Țări din întreaga lume doresc să aibă propria lor inteligență artificială generativă capabilă să integreze limba națională, cultura națională și propriile dte ale țării lor”, a spus Kress, descriind expertiza și infrastructura AI-ului drept „imperative naționale”.

Ea a citat exemplul Institutului Național de Știință și Tehnologie Industrială Avansată din Japonia, care construiește un supercomputer AI cu mii de procesoare grafice Nvidia H200. Guvernele apelează, de asemenea, la AI pentru a-și consolida securitatea națională.

Informații de multe ori secrete 

„Modelele AI sunt formate pe bază de date, iar pentru entitățile politice – în special națiuni – informațiile necesare sunt secrete și modelele lor trebuie personalizate în funcție de nevoile lor unice politice, economice, culturale și științifice”, a comentat Shane Rau, analist de semiconductori de computer la IDC. „De aceea trebuie să aibă propriile modele AI și un aranjament de bază personalizat de hardware și software.

Washingtonul a înăsprit controalele asupra exporturilor de cipuri performante către China în 2023, deoarece încearcă să prevină descoperirile AI care ar ajuta armata Chinei, împiedicând vânzările Nvidia în regiune.

Este loc și pentru alte companii

Profitând de context, numeroase alte companii și-au concentrat eforturile petnru a crea platforme AI în limbi regionale. IBM, spre exemplu, a anunțat că autoritatea de date și inteligență artificială a Arabiei Saudite își va antrena modelul în limba arabă „ALLaM” folosind platforma AI a companiei, Watsonx.

Națiunile care doresc să-și creeze propriile modele AI pot genera oportunități de creștere pentru GPU-urile Nvidia, pe lângă investițiile semnificative în hardware-ul companiei de la furnizori mari de cloud precum Microsoft MSFT.O, a declarat Bob O'Donnell, analist șef la TECHnalysis Research.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

La benzinărie
Energie verde / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

De ce scad acțiunile companiilor din industria apărării

Acțiunile companiilor de profil au scăzut brusc, în urma...

Rectificare bugetară
Termocentrala

Termoenergetica demarează pregătirile pentru sezonul rece

Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat...

O participare selectă

Ce este proiectul Agora testat de marile bănci ale lumii

Cele mai mari bănci comerciale ale lumii au aderat la...

Energie regenerabilă / sursa foto: Freepik.com

Avertisment IEA: Toată lumea va plăti

La finele acestui deceniu, lumea ar putea fi forțată să...

Șantier

Construcțiile, în scădere în acest an

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a...

Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Palatul Victoria
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia

pixel