Reuters: Transporturile de cereale ucrainene prin Portul Constanța au scăzut cu 38% în ianuarie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cereale / Sursa: Freepik.com
Cereale / Sursa: Freepik.com
Transporturile de cereale ucrainene prin portul Constanța au scăzut cu 38% în ianuarie, în ritm anual, potrivit datelor autorității portuare.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Portul Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului de la invazia Rusiei în februarie 2022. Cerealele ajung aici pe cale rutieră, feroviară și pe barjă.

Exporturile de cereale ucrainene prin Constanța, inexistente înainte de război, s-au situat la 8,6 milioane de tone în 2022 și au crescut la 14 milioane de tone anul trecut.

Totuși, aceste volume au scăzut la 436.000 de tone în ianuarie, de la 700.000 de tone în ianuarie 2023, a declarat pentru Reuters autoritatea portuară.

"Operatorii portuari spun că volumele sunt în scădere, coridorul Ucrainei prin propriile porturi funcționează", a declarat pentru Reuters Viorel Panait, directorul Constanța Port Business Association.

Ucraina a creat în august un coridor de transport maritim din propriile porturi, rută care tranzitează coasta vestică a Mării Negre, de-a lungul României și Bulgariei, la scurt timp după ce Rusia s-a retras dintr-un acord de export de cereale din Marea Neagră mediat de ONU.

Panait a declarat că noile mecanisme de control al exporturilor de cereale introduse de Kiev anul trecut pentru a preveni evaziunea fiscală contribuie la încetinirea creșterii economice.

El a adăugat că operatorii portuari, companiile de logistică și de căi ferate din România au investit cu toții pentru a crește capacitatea de manipulare a cerealelor ucrainene, în timp ce sunt în curs de desfășurare și programe de sprijin finanțate de UE.

"Există îngrijorarea că aceste rute de export, stabilite în ultimii doi ani, vor fi pierdute. Având în vedere costurile echivalente de transport maritim prin porturile ucrainene și Constanța", a adăugat el.

Cu toate acestea, unii analiști de piață au declarat că se așteaptă ca volumele să revină în primăvară.

"Asistăm la o acalmie pe piață, fermierii ucraineni ezită să vândă la prețuri atât de mici, dar exporturile vor fi reluate în martie-aprilie", a declarat pentru Reuters Cezar Gheorghe, de la compania românească de consultanță pe piața cerealelor AGRIColumn.

El a estimat că fermierii români vor avea un excedent exportabil de 20-22 milioane de tone de cereale în sezonul 2024/25.

În ianuarie, secretarul adjunct al Departamentului de Stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Jim O'Brien, a declarat că se așteaptă ca România să rămână cea mai mare rută alternativă de export a Ucrainei pentru cereale și alte bunuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenuri / Foto: Freepik
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Foto: Oana Pavelescu
Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Exploatare / FOTO: Freepik
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Honda
Mină de cupru / Foto: Freepik
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Marcel Ciolacu
Conferință la BCE / FOTO: BCE

BCE nu mai are timp de pauze, este constrânsă să acționeze

Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...

Ședință de guvern / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Bani / FOTO: Freepik
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Sticlă de vin / FOTO:Freepik
Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă

pixel