Revanșa surprinzătoare a economiei Greciei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grecia
Grecia
Deja lăudată în 2022, Grecia termină din nou în fruntea clasamentului anual elaborat de „The Economist”. Revista britanică salută renașterea unei economii „care, până de curând, era sinonimă cu managementul defectuos”.

„Un nou triumf”. Așa salută „The Economist” performanța Greciei, care, pentru a doua oară după 2022, se află în fruntea topului său cu țările anului. În fiecare an, experții publicației realizează o compilație de indicatori economici (inflație, PIB, ocuparea forței de muncă, performanța bursieră) pentru a stabili un punctaj general. Rezultatul: Atena își păstrează coroana printre cele 35 de țări OCDE analizate, „un rezultat remarcabil pentru o economie care, până de curând, era sinonimă cu o gestionare defectuoasă”, notează revista britanică.

Dar să revenim cu picioarele pe pământ

Acest lucru nu evidențiază eforturile campioanei. După mai bine de zece ani de la dureroasa criză economică, Grecia a ieșit în sfârșit din purgatoriul financiar: creșterea sa este una dintre cele mai puternice din Europa (ar trebui să depășească 2% în următorii doi ani, potrivit Bruxelles-ului), iar agențiile de rating financiar au scos-o definitiv din grupul țărilor cu risc ridicat. â

Standard & Poor's a mers mai departe, incluzând economia elenă în categoria „investiții”, care reunește cei mai puternici debitori. De la începutul anului, investitorii au apelat la obligațiunile suverane emise de Grecia, care le depășesc chiar pe cele ale Franței și Germaniei, și către companii de la Bursa de Valori din Atena, unde indicele ASE arată una dintre cele mai bune performanțe din lume.

Revenind cu picioarele pe pământ, trebuie amintit că această renaștere a fost realizată cu prețul unei austerități dure. Și deși FMI „fostul dușman jurat al Greciei, a lăudat recent transformarea acesteia, țara este încă mai săracă decât înainte de criza din 2010”, subliniază „The Economist”: în 2023, PIB-ul va fi tot mai mic cu aproximativ 14% decât în ​​2009. Iar reformele efectuate de atunci nu trebuie să ne facă să uităm de numărul de probleme structurale încă de rezolvat, inclusiv dependența majoră de turism.

Germania, la mare depărtare

Grecia nu este singura fostă „vergă slabă” din zona euro care s-a evidențiat în clasamentul The Economist. Portugalia și Spania (la egalitate pe locul 8), precum și Irlanda (locul 11) se numără printre elevii buni ai UE, precedați de Luxemburg (locul 5). Țări aflate la mare depărtare de Franța, aflată pe locul 19, dar și de Germania (locul 27), „penalizată de șocul prețurilor la energie și a concurenței străine în industria auto”, și a Regatului Unit (30e), „încă se luptă cu consecințele Brexit-ului”.

Pe lângă Grecia, trio-ul de top din „The Economist” este completat de Coreea de Sud și Statele Unite, care au reușit să limiteze creșterea inflaționistă. „Seulul a crescut agresiv ratele dobânzilor în 2022, mai devreme decât mulți dintre colegii săi din cei bogați, iar acum pare să culeagă roadele. » La rândul său, Washingtonul are rezultate bune atât în ​​ceea ce privește creșterea, cât și ocuparea forței de muncă: „Țara a beneficiat de o producție record de energie, precum și de un stimulent bugetar generos implementat în 2020 și 2021”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel