Revenim la cărbune? Bunoaica (CE Oltenia): Cu excavatoarele se pot face filme horror
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Este nevoie de personal, de dotare, de investiții masive
Este nevoie de personal, de dotare, de investiții masive
Pentru a scăpa de dependența energetică de Rusia, Uniunea Europeană redeschide minele de cărbune. Care este situația acestor exploatări în România. Nicu Bunoaica, lider de sindicat la Complexul Energetic Oltenia, recunoaște că este un dezastru.

”După epoca Ceaușescu, investițiile au fost căpușaste de firmele de casă ale oamenilor politici din județul nostru. Aici, la Complexul Oltenia este nevoie de o investiție masivă. De ce? În carieră nu se mai poate scoate cărbune. Excavatoarele, cum să vă spun, se pot face filme horror cu ele, pun în pericul viața oamenilor, spus liderul de la sindicat de la Complexul Energetic Oltenia. 

Lunar mor 10 angajați

El a atras atenția și asupra unei alte probleme, poate mai grave și mai greu de rezolvat, având în vedere că un utilaj îl mai înlocuiești, dar oameni, mai ales tineri, care să vină să lucreze în minerit, mai greu. 

”În același timp, există o problemă cu personalul, care este foarte îmbătrânit. La noi mor lunar 10 angajați. Chiar acum am colegi care sunt prin diferite spitale din țară din cauza bolilor specifice acestei meserii foarte grele. 

Angajații noștri au lucrat pe salarii de mizerie și nu mai vor să mai lucreze acum, pentru că li se pune viața în pericol. Pentru a mai salva Complexul Energetic Oltenia este nevoie, neapărat, de investiții foarte mari în zonele miniere cel mai mult și, apoi, în termocentrale”, a subliniat Nicu Bunoaica. 

S-au făcut de mântuială 

Potrivit spuselor sale, ”în termocentrale s-au mai făcut ceva investiții, dar de mântuială. Atenție, s-au făcut de mântuială. Adică banii mai mult au fost furați decât investiți acolo unde trebuie. Personalul trebuie urgent întinerit, pentru că aici avem oameni bătrâni, oameni la 57, la 60 de ani prin termocentrale. 

Cu legea aceea de reducere a vârstei de pensionare, abia putem să trimitem la pensie câțiva mineri, dar nu am angajat tineri. Nu am angajat decât politic, decât în zona de TESA. Deci, atenția mare, trebuie investit și în personal, pentru că altfel nu putem continua muncă în Complexul Energetic Oltenia”, a confluzionat liderul de sindicat la RomâniaTV. 

Citește și Se reiau lucrările la supralărgirea Prelungirea Ghencea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel