Risipa alimentară. Noi obligații și sancțiuni pentru comercianți

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Alimente
Alimente
Guvernul urmează să adopte în ședința de miercuri, 8 august, un proiect de hotărâre care modifică și înlocuiește Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. 

Eficientizarea măsurilor de aplicare

Prin acest act normativ se urmărește eficientizarea măsurilor de aplicare a prevederilor Legii nr. 217/2016, republicată, prin introducerea obligativității pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire și diminuare a risipei alimentare. De asemenea, se stabilesc noi atribuții pentru autoritățile abilitate, astfel:

  • sporirea gradului de conștientizare a operatorilor economici asupra necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare

  • creșterea cantității de alimente ce fac obiectul transferului cu titlu gratuit

  • elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, conform Legii nr. 217/2016

Crearea unei platforme naționale

Pentru a asigura o gestionare și monitorizare eficientă a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare, va fi creată Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare până la data de 30 iunie 2025. Aceasta va include obligativitatea operatorilor economici de a lua măsuri concrete pentru reducerea risipei de alimente la nivel național.

Citește și: Legea pentru combaterea risipei alimentare. Ce obligații au companiile

Obligația raportării pentru operatorii economici

Începând cu anul 2026, operatorii economici prevăzuți la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 217/2016 vor avea obligația de a raporta anual planurile și rapoartele de diminuare a risipei alimentare în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în anul precedent.

Obiectivul de reducere cu 50% a risipei de alimente

Proiectul de act normativ instituie norme privind transferul cu titlu gratuit al alimentelor către operatorii receptori și consumatorii finali. Se va urmări atingerea obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030, conform Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Sancțiuni

Este important de menționat că această modificare nu afectează raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglementare și care nu și-au produs efectele până la data intrării în vigoare a acestei modificări. Astfel, nu este necesar ca prezentul proiect de act normativ să conțină dispoziții tranzitorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Declarația unică - Foto ilustrativ
Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș

pixel