Cât costă benzina și motorina la început de săptămână
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
PMI (indice al managerilor de achiziții) compilat de S&P Global și publicat vineri a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni, de 50,3, ratând estimările analiștilor, care estimau o ușoară scădere față de mai, la 52,5. Prăbușirea a fost condusă de Franța, care a fost afectată de greve, deși fabricile germane aflate în dificultate au jucat și ele un rol.
Euro a menținut un declin de 0,9% la 1,0857 dolari, în timp ce randamentele germane pe doi ani - printre cele mai sensibile la schimbările de politică monetară - au scăzut cel mai mult în ultimele șapte săptămâni, coborând cu 11 puncte de bază la 3,11%. Piețele monetare au relaxat pariurile privind creșterea ratei dobânzii, estimând că rata depozitelor va atinge un maxim de puțin sub 4% până la sfârșitul anului. Aceasta în comparație cu pariurile de joi pe o rată terminală de 4,07%, notează Bloomberg.
În timp ce zona euro ar fi putut ieși lesne din recesiunea ușoară pe care a suferit-o între octombrie și martie, S&P a avertizat că au crescut șansele ca această stare de rău să se extindă și în următorul trimestru - în special în condițiile în care Banca Centrală Europeană continuă să majoreze ratele dobânzilor.
Economiștii apreciază că chiar dacă scenariul nostru de bază privind o creștere ușor pozitivă a zonei euro în trimestrul al doilea continuă să devină realitate, tendința de scădere a PMI-ului compozit (Indicele directorilor de achiziții) indică o a doua jumătate a anului dificilă, deoarece companiile din toate sectoarele se confruntă cu deteriorarea portofoliilor de comenzi.
Industria prelucrătoare a rămas "principalul domeniu de slăbiciune" în iunie, deși expansiunea sectorului serviciilor "a încetinit brusc", deoarece recenta revenire a cheltuielilor a pierdut din avânt.
Datele dezamăgitoare de pe frontul activității au fost însă însoțite de o "răcire accentuată a presiunilor inflaționiste", potrivit S&P. Aceasta a precizat că costurile cu inputurile au crescut în cel mai lent ritm din decembrie 2020, iar prețurile de vânzare pentru bunuri și servicii au crescut cu cel mai slab ritm din martie 2021.
Acest lucru va oferi o oarecare speranță pentru BCE, care se apropie de finalul campaniei sale istorice de majorare a ratelor dobânzilor, dar care a sugerat recent că majorările ar putea fi nevoie să persiste dincolo de data de sfârșit a lunii iulie, pe care majoritatea economiștilor o estimau.
"Dacă BCE ar trebui să controleze doar prețurile bunurilor, atunci Frankfurt ar închina pentru sfârșitul inflației", a spus de la Rubia. Dar "în partea cea mai importantă a economiei, sectorul serviciilor private, prețurile continuă să crească, iar acesta este motivul pentru care rata inflației de bază a scăzut atât de lent".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...