ROBOR continuă să scadă și azi
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ROBOR scade, o veste bună
ROBOR scade, o veste bună
Banca Națională a României a transmis date privind evoluția indicilor ROBOR și IRCC.

Conform datelor BNR remise redacției DCBusiness, ROBOR la 3 luni la 6 luni și 12 luni au scăzut. 

Astfel ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,29 față de 6,30

ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,34 față de 6,36

ROBOR la 12 luni a scăzut și acesta la 6,43 față de 6,44 cât era luni.

IRCC este în continuare 5,96.

ROBOR, prescurtarea de la "Romanian Interbank Offer Rate," reprezintă rata medie a dobânzilor la care băncile din România își oferă împrumuturi între ele în lei românești pe piața interbancară. Este utilizat ca referință pentru stabilirea costului creditelor și al altor instrumente financiare în lei, inclusiv pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă. ROBOR se calculează pe baza ofertelor zilnice ale unui grup select de bănci, iar media acestor rate este publicată zilnic.

Este important de menționat că ROBOR nu este direct legat de politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR), dar poate fi influențat de aceasta. ROBOR este o referință importantă pentru costul creditelor în România și poate avea impact asupra ratei dobânzii plătite de consumatori și întreprinderi.

IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) este noul indice de referință folosit în calcularea ratelor creditelor cu dobânzi variabile pentru creditele noi acordate incepand cu aceasta data. Începând cu luna mai 2019 a luat locul indicelui ROBOR, cunoscut pentru calcularea dobânzilor la credite. Înlocuirea ROBORULUI prin noul IRCC a fost realizată din cauza creșterii ROBOR, modificându-se astfel legislația încât noul indice să se aplice tuturor împrumuturilor care intră sub OUG 50/2010 si OUG52/2016: credite de nevoi personale garantat sau negarantat, credite ipotecare, carduri de credit, descoperiri de salariu, credit Noua Casă, credite de construcție.

IRCC-ul se determină la finalul fiecarui trimestru, ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice aferente tranzacțiilor interbancare determinate pentru trimestrul anterior. Rezultatul este apoi aplicat pentru întreg trimestrul următor. Valoarea indicelui de referință pentru creditele acordate în lei cu dobândă variabilă este afișat zilnic pe site-ul BNR (Banca Națională a României), odată cu publicarea indicelui ROBOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...


pixel