Rogozin ameninţă „românii răzbunători” şi „bulgarii laşi” cu rachetele Sarmat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lansare racheta. Foto: Pexels.com
Lansare racheta. Foto: Pexels.com
Oficialul rus Dmitri Rogozin ameninţă cu rachete balistice.

Şeful Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin, a ameninţat luni trei ţări din Europa de Est că Rusia ar putea lansa rachete balistice asupra lor, după ce statele respective au interzis survolarea spaţiului lor de către avionul care l-ar fi transportat pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-o vizită la Belgrad, potrivit agenţiei de presă croate HINA.

Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, ţări vecine Serbiei şi toate membre NATO, şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul lui Serghei Lavrov, care urma să efectueze o vizită de două zile în Serbia, cele trei ţări invocând sancţiunile impuse de UE Rusiei după lansarea ofensivei sale în Ucraina la 24 februarie.

Kremlinul a calificat gestul drept o acţiune ostilă din partea celor trei ţări, dar a afirmat că aceasta nu va împiedica Moscova să menţină contactul cu ţările prietene. Lavrov a dat vina pe UE şi NATO pentru incident.

"Ştiţi la ce este bun un Sarmat? El nu va cere permisiunea de survol laşilor de bulgari, românilor răzbunători şi muntenegrenilor care ne-au trădat istoria comună", a ameninţat Rogozin într-o postare pe Twitter.

Sarmat este o rachetă intercontinentală balistică rusă, dar care, potrivit aceluiaşi Rogozin, va intra în dotarea armatei ruse abia la sfârşitul toamnei, până atunci urmând să treacă o serie de teste, aşa cum a declarat şeful Roskosmos pentru media de stat ruse în 21 mai, conform Rossia-24.

Racheta Sarmat a fost testată la 20 mai de pe cosmodromul Pleseţk, lansarea sa fiind urmărită de preşedintele Vladimir Putin. Autorităţile ruse au declarat atunci că testul a fost reuşit.

Vizita lui Lavrov la Belgrad fusese planificată pentru 6 şi 7 iunie, cu trei zile înainte de vizita cancelarului german Olaf Scholz.

Lavrov a spus într-o conferinţă de presă luni că Rusia nici măcar nu şi-ar fi putut imagina o astfel de decizie din partea a trei state membre ale NATO.

Referindu-se la Serbia, ministrul rus de externe a spus că unei ţări suverane i-a fost refuzat dreptul la propria politică externă, notează HINA. "Nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia", a declarat Serghei Lavrov în aceeaşi conferinţă de presă.

Vicepreşedintele Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, a denunţat luni un "demers al NATO" îndreptat împotriva Rusiei şi a Serbiei şi a cerut o "reacţie comună şi extrem de severă" care să se traducă "prin acţiuni practice, concrete", notează AFP.

 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu a cerut să survoleze spațiul aerian românesc

 

Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu a primit nicio solicitare de la autoritățile ruse privind survolul vreunei aeronave care să-l transporte pe ministrul rus de Externe, precizează purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Din datele pe care le am la nivelul Guvernului pot să confirm că, cel puțin până la momentul organizării briefingului de presă, Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu primise nicio solicitare de la autoritățile ruse privind survolul vreunei aeronave care să-l transporte pe ministrul rus de Externe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Vizita ministrului rus de Externe Serghei Lavrov în Serbia a fost anulată după ce ţările din jurul Serbiei şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul său, a declarat duminică o sursă de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe pentru agenţia de presă Interfax.

Sursa a confirmat un raport al presei sârbe, potrivit căruia Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul care l-ar fi transportat luni la Belgrad pe înaltul diplomat al Moscovei, relatează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel