România, împrumut de aproape 600 mil. euro de la BIRD. Guvernul se obligă să facă, în schimb, reforme în domeniile fiscal şi al pensiilor
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Palatul Victoria
Palatul Victoria
Pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri, 18 septembrie, se află un proiect de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la București la 1 august 2024.

"În perioada 2022-2023, România a contractat de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) o serie de împrumuturi pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă, structurată în doua împrumuturi (de tip DPL1), în valoare cumulată de cca. 1,19 mld. EUR.

Acordurile de împrumut încheiate în acest sens între părți au fost ratificate prin Legea nr. 312/2022 și respectiv Legea nr. 341/2023. Ambele împrumuturi au fost disponibilizate în integralitate în 2022 și 2023 și au fost utilizate pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2023 - 2025, în scopul finanțării deficitului bugetar şi refinanțării datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanțelor are în vedere continuarea parteneriatelor cu instituțiile financiare internaționale pentru a beneficia de avantajele financiare aferente produselor acestora, în limitarea costurilor și extinderea maturității portofoliului de datorie.

În demersurile sale de a acorda asistență statelor membre pentru a diminua impactul economic în contextul unui mediu internațional dificil și tensionat, BIRD și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini România în acest sens, prin acordarea unui nou împrumut și/sau a unei serii de împrumuturi pentru politici de dezvoltare, în funcție de nevoile de finanțare.

În acest context, prin Memorandumul nr. 726849/2024, Guvernul și Președintele României au aprobat negocierea și semnarea Acordului de împrumut (Împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul fiscal si creșterea verde), dintre România și BIRD", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Câţi bani se împrumută Guvernul şi ce reforme se obligă să facă

 

În baza aprobării Guvernului și a Președintelui României, conform Memorandumului menționat mai sus, la data de 1 august 2024 a fost semnat la București, Acordul de împrumut dintre România și BIRD, aferent împrumutului pentru politici de dezvoltare privind managementul fiscal și creșterea verde, în valoare de 599,1 mil. EUR.

Matricea de acțiuni aferentă acestui împrumut a fost convenită între părți pe parcursul pregătirii împrumutului. Aceasta cuprinde în principal acțiuni asociate reformelor urmărite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, fiind grupate pe doi piloni, după cum urmează:

- Pilonul 1 - întărirea managementului fiscal, a incluziunii și a investițiilor publice verzi, care include acțiuni în principal în domenii cum sunt: reforma fiscală, reforma pensiilor, investiții publice verzi; și

- Pilonul 2 - promovarea finanțării private pentru tranziția verde, care include în principal acțiuni în domenii cum sunt: energie (energia regenerabilă, inclusiv energia eoliană offshore), transport, parteneriat public-privat.

Acțiunile aferente împrumutului, astfel cum sunt evidențiate în Anexa nr. 1 la Acordul de împrumut, au fost convenite cu ministerele de resort şi/sau entităţile implicate și au fost îndeplinite de partea română anterior negocierii, potrivit specificului acestui instrument de finanțare. Sumele împrumutului vor fi utilizate pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările şi completările ulterioare, se arată în document.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Centru de date / Foto: Freepik
Inundații / Foto: IGSU
Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik

pixel