România a început de azi exportul de gaze către Moldova
Autor: Matei Ion | 03 dec 2022, 16:04
Transgaz a început exportul de gaze spre Republica Moldova
Transgaz a început exportul de gaze spre Republica Moldova
România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Transgaz.

"Astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România - Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal", au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.

Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Citește și:

Starea de urgenţă, prelungită în Republica Moldova din cauza crizei energetice

Parlamentul Republicii Moldova a prelungit starea de urgenţă din cauza crizei energetice.

Parlamentul Republicii Moldova a prelungit cu încă 60 de zile starea de urgenţă, care este în vigoare de la sfârşitul anului trecut din cauza crizei energetice. O astfel de hotărâre a fost adoptată, joi, în cadrul unei şedinţe transmise de serviciul de presă al legislativului. "Starea de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 6 decembrie 2022" - se arată în document. Aceasta a fost aprobată cu 55 de voturi ale Partidului Acţiune şi Solidaritate, proeuropean, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. Opoziţia a boicotat întâlnirea în timpul votului în semn de protest.

Adresându-se deputaţilor, premierul republicii, Natalia Gavriliţa, a explicat necesitatea măsurilor de urgenţă prin instabilitate în regiune. "Bombardamentele asupra infrastructurii civile din Ucraina au provocat întreruperi masive în sistemul energetic al Republicii Moldova, punând în pericol securitatea cetăţenilor noştri. Există previziuni întemeiate că această situaţie se va repeta în iarnă. '...' Fără starea de urgenţă, nu am putea oferi asistenţă financiară companiilor energetice pentru furnizarea neîntreruptă de gaze, precum şi pentru a forma rezerve de combustibil" - a spus premierul moldovean. Opoziţia a supus iniţiativa unor critici dure.

"Starea de urgenţă înseamnă lipsă de control şi lipsă de responsabilitate. '...' Starea de urgenţă va permite dezlegarea mâinilor autorităţilor punitive împotriva opoziţiei care protestează" - a declarat deputatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, de opoziţie, Constantin Starîş, transmite Rador.

FMI a ajuns la un acord cu Republica Moldova

Fondul Monetar Internaţional a anunţat miercuri că a ajuns la un acord la nivel de experţi cu Republica Moldova privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a doua evaluări a programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare internaţionale.

În perioada 31 octombrie - 29 noiembrie 2022, o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, a purtat discuţii la Chişinău şi apoi de la distanţă cu autorităţile Republicii Moldova, în contextul celei de-a doua evaluări a programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF). Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe