Ştirile dimineţii, sâmbătă, 12 aprilie. Ştiri economice, în prim-plan
Grupaj de ştiri.
Conform acestor date, producţia industrială a scăzut cu 1% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, în luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021. În rândul statelor membre, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în România (minus 8,5%), Grecia (minus 4,7%) şi Irlanda (minus 4,6%).
În cazul UE, producţia de energie a scăzut cu 2% de la o lună la alta, producţia de bunuri de folosinţă imediată a scăzut cu 1,7%, iar producţia de bunuri de capital a scăzut cu 1,6%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 1,5%.
În ritm anual, luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020, producţia industrială a crescut cu 20,5% în zona euro şi cu 21,2% în UE. Datele Eurostat arată că producţia industrială a crescut în toate statele membre, iar cele mai mari importante creşteri au fost înregistrate în Ungaria (40,3%), Slovacia (36,8%), Polonia (30,2%) şi România (29,3%).
Citește și Drulă: Trenurile vor circula cu 120 km/h între Buzău şi Făurei, peste cinci luni
Creşterea de două cifre a producţiei industriale în UE în ritm anual în luna mai s-a datorat în special unei creşteri de 39,1% a producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată, urmată de o creştere de 29,6% a producţiei de bunuri de capital şi unei creşteri de 24,2% a producţiei de bunuri intermediare.
Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că, în luna mai 2021, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 6,0% ca serie brută şi cu 8,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna mai din 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 28,9% iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 30,3%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În ianuarie 2025, 22 din cele...
Turbulenţele provocate de...
Ce se întâmplă când schimbi...
Peste 10.000 de extrase de...
Agenția Norvegiană de Mediu
Comercianții care refuză...
BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...
PFA-urile, Întreprinderile...
În ultimele zile, președintele...
Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...
Estonia interceptează un...
În topul salariilor minime în...
Numărul locuințelor vândute în...
Începând cu luna septembrie...
Investitorii scapă de titlurile...
UE își pregătește "bazooka"...
Grupaj de ştiri.
Atenționare privind tentative...
Dolarul american, în picaj după...