România, cea mai puţin dependentă de gazele de import, spre deosebire de restul Europei
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Aragaz / FOTO: Unsplash
Aragaz / FOTO: Unsplash
O analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), pe baza datelor Eurostat, arată că, după perioada tumultoasă a crizei energetice, Europa rămâne captivă importurilor de energie.

În ceea ce privește România, potrivit raportului menționat, țara noastră este cea mai puţin dependentă de gazele de import şi a doua cea mai puţin dependentă de importul de produse petroliere.

Potrivit acestei analize, dependența Europei de energie nu a suferit schimbări semnificative în ultimii ani, continuând să fie puternic ancorată în importuri, chiar și după terminarea crizei. Rusia, cândva principal furnizor, a fost înlocuită în mare măsură de alte țări, însă dependența rămâne neschimbată în esența ei. 

"După criza energetică, am asistat la o redistribuire a dependenței, cu alte țări preluând rolul Rusiei în furnizarea de energie către Europa. Cu toate acestea, dependența de importuri rămâne la fel de înrădăcinată", a declarat Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

În ciuda faptului că dependența de gaze naturale din Rusia a scăzut semnificativ, analiza evidențiază o creștere generală a dependenței de gaze în Europa. Importurile de gaze din Rusia prin intermediul conductelor s-au redus drastic, în timp ce importurile de gaze lichefiate din Rusia și din alte surse au cunoscut o creștere considerabilă.

Într-o notă optimistă, analiza AEI indică o reducere a dependenței de produse petroliere, în special pe piața europeană. Acest lucru se datorează în parte introducerii de biocombustibili și adoptării vehiculelor hibride și electrice.

Cu toate acestea, în ceea ce privește cărbunele, dependența Europei a înregistrat o creștere temporară în anii 2021 și 2022, ca răspuns la criza gazelor. Cu toate acestea, această creștere a revenit ulterior la nivelurile anterioare, iar dependența de importurile de cărbune din Rusia a cunoscut doar o scădere modestă.

"Analiza noastră evidențiază discrepanțe semnificative între țările europene în ceea ce privește dependența energetică, cu țările insulare situându-se în fruntea listei. În acest context, România se remarcă ca fiind una dintre cele mai puțin dependente țări din UE, în special în ceea ce privește gazele și produsele petroliere", a adăugat președintele AEI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel