Curs BNR: Leul a pierdut teren în faţa principalelor valute. Aurul s-a scumpit
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Această performanță a fost posibilă prin eforturi considerabile de investiții realizate de companiile din domeniu, precum Romgaz, dar și datorită resurselor de gaze din Marea Neagră, exploatate de Black Sea Oil & Gas.
Șeful ANRE a evidențiat faptul că această poziție de lider al producției de gaze aduce o serie de beneficii pentru România, inclusiv o mai mare influență asupra politicilor energetice europene și posibilitatea de a stabiliza prețurile pentru consumatorii casnici și industriali. În plus, proiectele de extindere a rețelelor de distribuție finanțate prin programul „Anghel Saligny” vor facilita accesul la gaz natural pentru un număr mai mare de români, contribuind astfel la creșterea competitivității economiei.
„Deținem 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozite, un grad de umplere de 100%, ceea ce ne oferă siguranță pentru sezonul rece”, a declarat Niculescu la postul național de radio, subliniind că stocurile au fost realizate la prețuri favorabile, contribuind la stabilitatea pieței în lunile de iarnă. Mai mult, acesta a transmis că România va continua să dezvolte noi capacități de extracție, inclusiv din zăcământul Neptun Deep, estimând că din 2027 producția va crește semnificativ.
De asemenea, Niculescu a explicat motivul pentru care energia electrică are prețuri mai ridicate în România comparativ cu alte țări. Deși România și-a dezvoltat capacități de interconectare, diferențele de infrastructură din regiune creează o discrepanță în distribuția energiei, afectând astfel consumatorii din zona de sud-est a Europei.
În concluzie, Niculescu a subliniat importanța independenței energetice a României, menționând că țara are resursele necesare pentru a-și asigura aprovizionarea cu gaze naturale, fiind pregătită să își consolideze rolul de furnizor stabil în regiune.
Raportul trimestrial al Comisiei Europene arată că România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
România, record la producția de gaze
Într-un context de scădere a producției de gaze naturale în întreaga Uniune Europeană, România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din UE în al doilea trimestru al anului 2024. Potrivit raportului trimestrial al Comisiei Europene, România a depășit Olanda și Germania, care ocupă acum pozițiile a doua și a treia în clasamentul producătorilor europeni de gaze naturale.
Într-o perioadă în care producția internă de gaze din UE a scăzut cu 8% față de trimestrul anterior și cu 18% comparativ cu anul trecut, România a reușit să mențină un nivel stabil de producție, în ciuda provocărilor de pe piața energetică globală. Această realizare subliniază importanța României în structura energetică a Europei și contribuie semnificativ la diversificarea resurselor de energie ale Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...