România exportă bujori în Olanda. Firul ajunge și la 90 de eurocenți
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Afacere de succes
Afacere de succes
În județul Dolj se află o cultură de bujori, flori care pleacă la export în Olanda.

În localitatea Moțăței din județul Dolj, se află cea mai mare cultură de bujori din România cafre se întinde pe o suprafață de 13 hectare.

Proprietarul fermei a plantat suprafața în urmă cu patru ani iar acum culege roadele, la propriu. Terenul a fost plantat cu 35 de soiuri de bujori ai căror bulbi costă între unul și 10 euro.

Peter Rottier, directorul general al fermei, a declarat pentru Știrile TVR, că o astfel de cultură are nevoie de foarte multă apă, ivestiția ridicându-se la până 100.000 de euro pe hectar: ”Avem nevoie de apă, apă multă. Pe hectar, investiția este într 50-100.000 de euro. De la început. E ca la o livadă. În primii 3 ani nu face nimic, doar investiții, muncă etc. și acum începem să facem bani. E greu, dar e destul de profitabil”.

Te-ar putea interesa și:

Olanda, lovită unde o doare mai tare. Serele, în pragul falimentului

Serele olandeze reduc producția de alimente și flori și aproape o zecime dintre acestea se așteaptă să fie forțate să intre în curând în faliment din cauza crizei energetice din Europa, potrivit unui sondaj realizat de un grup industrial.

Sondajul recent realizat de Glastuinbouw Nederland este unul dintre cele mai recente semne ale modului în care criza de energie din regiune face ca producția de bunuri și mărfuri să devină mai scumpă. Un sfert din suprafața de cultivare a Țărilor de Jos a fost redusă, iar 8% dintre sere preconizează că vor da faliment în acest an.

Țara este principalul exportator de flori și unul dintre cei mai mari producători de fructe și legume proaspete din Europa. Serele olandeze sunt deosebit de vulnerabile din cauza costurilor de iluminare și încălzire a structurilor masive de sticlă care acoperă o suprafață echivalentă cu 17.000 de terenuri de fotbal, notează Bloomberg.

Deși prețurile la alimente au scăzut de când invazia Rusiei în Ucraina a zguduit piețele de cereale, acestea sunt încă mult mai mari decât de obicei și orice alte perturbări ale aprovizionării ar putea alimenta și mai mult inflația alimentară.

Cultivatorii olandezi sunt doar unul dintre sectoarele cheie din Europa care sunt forțate să reducă producția. Producția de îngrășăminte și de ulei vegetal din regiune a fost afectată, în timp ce activitatea din topitoriile de metale au fost, de asemenea, închise sau reduse din cauza creșterii costurilor. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel