România nu se lasă digitalizată. Senatorii au respins o lege în acest sens

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Este scandalos! / Foto: Freepik
Este scandalos! / Foto: Freepik
Un proiect de lege care primise votul favorabil din partea deputaților a fost respins de senatori, inițiativa legislativă propunea evaluarea competențelor digitale ale funcționarilor publici.

Această decizie a senatorilor spune multe despre percepția politicienilor față de acest aspect atât de important pentru evoluția și modernizarea statului și a instituțiilor sale.

Anecdota conform căreia ”cererea online se depune la etajul doi” este o realitate pe care România nu o va depăși prea ușor din cauza unor politicieni ruginiți în timp.

Propunerea viza implementarea unei evaluări profesionale online folosind sistemul informatic al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). Cu toate acestea, președintele a returnat proiectul în Parlament, considerând că acesta contravine altor prevederi ale Codului administrativ care reglementează evaluarea performanțelor funcționarilor publici.

Proiectul de lege urmărea să instituie evaluarea competențelor digitale pentru funcționarii publici începând cu anul 2024, prin intermediul sistemului informatic al ANFP, o adăugire neașteptată în legislația existentă. Cu toate acestea, președintele a argumentat că inițiativa originală viza doar gestionarea online a rapoartelor de evaluare, nu și întregul proces de evaluare, așa cum ar fi propus acum.

După ce proiectul a fost reexaminat la cererea președintelui, acesta a fost respins în Senat. Asta înseamnă că, dacă și deputații susțin decizia, proiectul nu va fi adoptat. Conform propunerii, prima evaluare online ar fi trebuit să aibă loc din 2025 pentru anul 2024, excluzând evaluarea din 2023. În prezent, evaluarea funcționarilor publici se concentrează pe obiectivele individuale și criteriile de performanță, conform articolului 485 din Ordonanța de urgență a Guvernului 57/2019 (Codul administrativ). Propunerea de a introduce evaluarea competențelor digitale a fost făcută pentru a completa acest proces.

Este esențial de subliniat că aceste reglementări se aplică doar funcționarilor publici, nu întregului personal din sectorul bugetar. Definiția funcționarului public, conform articolului 371 din Codul administrativ, este "persoana numită, în condițiile legii, într-o funcție publică".

În esență, proiectul avea ca scop îmbunătățirea procesului de evaluare prin introducerea unei modalități online, pentru a simplifica evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel