România renunță la cărbune? Chisăliță: Când faci aşa ceva, trebuie să ai şi ce pune în loc

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto ilustrativ: Pexels.com
Analistul Dumitru Chisăliță a comentat posibilitatea ca România să renunțe, până în 2030, la energia generată de cărbune, în condițiile în care alte țări au negociat condiții mai avantajoase. 

”Nu mai târziu de acum două zile, Ungaria a reușit să realizeze o foarte mare negociere. O negociere de vis, în care multe din țările europene, inclusiv România, vor fi nevoite să importe țiței din alte țări la niște costuri mult, mult mai mari, în timp ce Budapesta va beneficia, tocmai printr-o negociere extraordinară, printr-o diplomație energetică de excepție, nu doar de aceleași prețuri de până acum, dar se va bucura de astfel de tarife scăzute pentru o perioadă relativ lungă”, a declarat Dumitru Chisăliță. Pe masa de lucru a Guvernului se află în lucru o ordonanță de urgență care ar interzice exploatarea și utilizarea cărbunelui în România pentru obținerea energiei. 

Este nevoie de o strategie

Cu alte cuvinte, a continuat analistul, ”diplomație energetică există, se face și creează rezultate”. Dumitru Chisăliță a menționat, de asemenea că ”eu personal am fost în trei comisii în zona Consiliului European. Nu există nu se poate negocia. Nu există așa ceva, vă spun din experiență proprie. Absolut orice se negociază. Dar pentru a negocia, trebuie să știi foarte bine ce vrei tu, în primul rând. Iar pentru a știi ce vrei tu ar trebui să avem și noi ce au toate țările, adică o strategie. Ori România nu are, din 2007, nici o strategie energetică. Noi avem stai să vedem, astăzi e ceva, mâine e altceva”, a apreciat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă. 

Nu comparăm mere cu pere

Este România în stare să înlocuiască din energie regenerabilă capacitatea de energie de la CE Oltenia în cei opt ani de zile, dacă se închid minele? ”Problema nu este de a înlocui. În momentul în care discutăm de energie regenerabilă trebuie să avem în vedere discontinuitatea producerii de energie regenerabilă. Și când fac comparație între o resursă care este securitară, în sensul că oricând, la orice minut, în orice zi, în orice perioadă a anului funcționează și are aceeași capacitate de a produce energie, cu una care este discontinuă, asta nu este o comparație. Pentru că trebuie să facem o comparație între mere cu mere și nu mere cu pere din punctul acesta de vedere. Nu degeaba am vorbit de strategie. În momentul în care vin cu o astfel de măsură, eu ar trebui să am nu doar o capacitate pe care să o pun în loc, dar trebuie să am elemente care să-mi asigure același nivel de securitate energetică pe care îl pun în loc. Deci nu este doar o contabilitate aici: mi-au ieșit 400, mi-au intrat 400. Mi-au intrat 400 care trebuie să-mi asigure aceeași securitate energetică pe care o asigurau vechii 400”, a explicat expertul. 

Cum se poate face acest lucru? În primul rând, a explicat Dumitru Chisăliță, trebuie să avem în vedere că orice energie regenerabilă este discontinuă. ”Ceea ce înseamnă că, în spate trebuie să am o energie care să fie la minut pornită, dacă mi se oprește acea energie tot la minut. Ceea ce înseamnă că fie trebuie să o înmagazinez în niște sisteme (...) pe care să le pun în funcțiune atunci când îmi cae instantaneu această energie. Dar toate acestea trebuie gândite în complexitatea lor, nu doar să abordezi problema contabilicește”, a subliniat analistul la B1TV

Citește și Mircea Coșea: ”România are cărbune pentru 200 de ani! Eu nu înțeleg relația dintre Ministerul Energiei și UE”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel