În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Potrivit surselor de la Sofia, Bulgaria are șanse serioase, dacă exercită presiuni diplomatice și își manifestă dorința de a continua reformele, de a obține aderarea deplină la Schengen încă din luna octombrie a acestui an, prin aderarea cu frontierele aeriene, iar perspectiva aderării depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024.
Până acum o lună, cel mai mare obstacol în calea intrării Bulgariei în Schengen era opoziția Olandei.
Guvernul lui Mark Rutte a dat semnale informale că apreciază eforturile depuse de parlamentul bulgar și de ultimele patru guverne pentru a iniția o reformă judiciară reală, prin introducerea unui mecanism de anchetă independentă a procurorului-șef, adoptat la sfârșitul lunii mai.
În iulie, Comisia Europeană va publica ultimul raport în cadrul mecanismului de cooperare și verificare, care este pregătit la insistențele Olandei. Se așteaptă ca raportul să fie în general pozitiv pentru Bulgaria, recunoscând voința politică de a continua reformele.
Obiecțiile Austriei față de extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu au scăzut, dar se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de veto dacă este izolată.
În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat aderarea Bulgariei la Schengen. România a fost oprită doar de Austria.
Noul prim-ministru al României, Ion-Marcel Ciolacu, a anunțat la începutul acestei săptămâni, într-un interviu acordat EURACTIV, că le-a încredințat miniștrilor săi un plan pentru a convinge Austria să ridice veto-ul asupra admiterii României în Schengen.
La începutul lunii iunie, executivul UE a acordat o nouă asistență financiară României și Bulgariei pentru punerea în aplicare a unor proiecte pilot deja lansate pentru gestionarea frontierelor. Ajutorul pentru Bulgaria este de 45 de milioane de euro, iar pentru România - 10,8 milioane de euro.
În plus, Comisia Europeană salută progresele înregistrate în ultimele trei luni de cele două țări în domeniile azilului și returnării imigranților ilegali, gestionării frontierelor și cooperării internaționale - progrese care ar trebui să atenueze temerile Austriei că Sofia și Bucureștiul nu fac suficient de mult pentru înregistrarea imigranților ilegali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....