Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
România este obișnuită să-și analizeze situația energetică din perspectiva analizei interne a cererii și capacităților de producție, o abordare care nu mai are nici o valoare practică, în contextul marilor și deselor mișcări care se produc în țările vecine, urmare a unor decizii strategice privind capacitățile de producție sau de transport, spune prof. Dumitru Chisalita, presedintele Asociației Energia Inteligentă.
Germania își propune să renunţe la energia nucleară din anul 2022, acest aspect i-a determinat pe traderii de energie din Germania să încheie contracte de achiziție a energiei electrica din diferite țări europene, cu livrare în anul 2022, în scopul asigurării livrării energiei necesare, urmare a reducerii capacităților de producere a energiei nucleare.
România nu este ocolită de aceste practici. Acest aspect, va determina o nouă creștere a prețului energiei electrice în anul 2022. Anul 2021 a fost anul creșterii prețului energiei electrice urmare a diferenței între cererea și oferta din România, fapt ce a adus în primele 6 luni o creștere la consumatorul final de 24% și probabil că va aduce o creștere de 34% până la finele anului.
Din pricina unor decizii de reducere a capacităților de producere a energiei electrice din surse nucleare, va determina o nouă creștere de preț a energiei electrice în Europa, în anul 2022 și în anii următori. Decizia Germaniei de a renunța la energia nucleară se apreciază că va aduce creșteri ale prețului energiei între 50-80%.
Sursele verzi de energie, seamănă discordie între UE și SUA
Virgil Popescu: Prețurile mari la energie, rezultatul speculațiilor - Interviu
Trei scenarii pentru Centrala de la Iernut. Când ar trenui să fie gata
Decizii din alte țări europene privind reducerea capacităților de producție a energiei electrice care nu se încadrează în principiile taxonomiei, probabil că va conduce la alte creșteri ale prețului energiei electrice. La acestea se adaugă investițiile majore care urmează a fi realizate în noile capacități de producție a energiei electrice în conformitate cu direcțiile Green Deal.
Toate aceste aspecte vor determina continuarea creșterii prețului energiei și în anul 2022, și anii următori. Autoritățile au datoria să informeze consumatorii români, casnici și industriali, asupra viitoarelor tendințe ale prețului la energie.
România trebuie să se obișnuiască să-și reanalizeze conceptul de Securitate Energetică și Siguranță în Livrare în raport cu deciziile, activitățile și acțiunile care se desfășoară în întreaga Europă, și să înțeleagă că politicile și programele de acțiune nu mai sunt apelativul exclusiv al deciziilor naționale.
Urmează o decadă de creșteri ale prețului la energie, iar rata acestor creșteri depind de politicile naționale, și mai ales de înțelegerea necesității schimbării conceptului de abordare de tip “insulă” cu cea de “federație”, în planurile viitoare de măsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...