INS. România a produs cu 14,2% mai puțin cărbune în primele șapte luni din an, față de perioada similară a anului trecut

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cărbune
Cărbune
În primele șapte luni ale anului în curs au fost înregistrate scăderi ale producției, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele şapte luni ale acestui an, 1,5 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 14,2% (248.300 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2022, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada menţionată, România a importat 147.200 tep cărbune net, cu 180.200 tep (55,6%) mai puţin faţă de cantitatea importată anul anterior în acelaşi interval.

Potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de cărbune a României va scădea anul acesta cu 12,5%, până la 2,705 milioane tep, în timp ce importurile se vor diminua cu 40,3%, la 210.000 tep.

În ultima prognoză a echilibrului energetic CNSP semnalează că, până în anul 2026, dinamica producţiei de cărbuni cât şi importul acestora sunt prevăzute în scădere, pe măsură ce alte capacităţi de producţie de energie vor fi puse în funcţiune. Astfel, în 2024 producţia se va reduce cu 6,7% (la 2,525 milioane tep) şi importurile cu 6,7% (la 195.000 tep), în 2025 cu 8,6% (la 2,31 milioane tep), respectiv cu 4,5% (la 185.000 tep) şi în 2026 cu 10,2% (la 2,075 milioane tep), respectiv cu 2,5% (la 180.000 tep).

Citește și: Vești bune pentru muncitorii care lucrează în exploatările miniere. Sebastian Burduja: Minerii rămân cu locurile de muncă

În acest sens, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a afirmat într-un interviu acordat DCNews că se fac eforturi pentru realizarea noului Complex Energetic Valea Jiului.

”În Valea Jiului vorbim în prezent de 2.000 de mineri de la 55.000 în 1990. Complexul Energetic Hunedoara este în pragul falimentului și căutăm o soluție care va fi pe termen foarte scurt și împreună cu Complexul Energetic Valea Jiului să putem să păstrăm aceste exploatări și să punem în sigurnață minele până în 2032”, susține Sebastian Burduja.

Pentru a susține producția de energie în aceste zone, Ministerul Energiei are un plan de restructurare al Complexului Energetic Oltenia prin construirea unor centrale electrice pe gaze dar și a unor parcuri fotovoltaice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel