Românii, sub povara inflaţiei. Mircea Coşea, revoltat de scumpirile la alimente: Este speculă, nu se poate!

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea a vorbit, pentru cititorii DCBusiness, despre inflație și speculă, preţul la energie, dar și despre măsurile actuale luate de Guvern.

"În situația actuală, din punctul meu de vedere, situația este absolut neclară, adică sunt în situația în care nu văd din partea conducătorilor noștri niciun fel de măsură care să arate că există un concept clar, precis, acceptat de partidele din coaliție în legătură cu ce se va întâmpla în lunile viitoare.

Eu nu spun în iarna viitoare, pentru că va fi mai lungă perioada aceasta grea decât iarna, să zicem, astronomică. Va fi mult mai grea, pentru că intrăm într-o perioadă în care suntem nu numai nepregătiți, dar și sub aspectul unor măsuri prost gândite sau, aș spune eu, surprinzător, de nefundamentate. Hai să o luăm pe rând", a spus analistul.

Despre inflație și speculă

"Astăzi s-a anunțat că inflația, este mai mare numeric față de 15,1 - 15,3. Dacă ne uităm la ce avem sub această inflație, vedem din nou că este prețul energiei. Este o chestiune pe care nu o putem reglementa deocamdată, pentru că este un impact serios din exterior, ca urmare a refuzului Rusiei de a mai livra gaz. Prețul va crește în continuare. Deci, în lunile viitoare prețul energiei nu va scădea pe plan european. Europa încă nu este pregătită ca să își acopere nevoile. Sigur că a făcut progrese gazul lichefiat din SUA, gaz din Algeria poate o să fie din Azerbaidjan, poate o să fie, dar deocamdată nu face față.

În al doilea rând, există o chestiune pe care nimeni deocamdată nu a putut să o rezolve, și anume felul cum va fi protejată populația față de creșterea prețurilor la alimentele de bază. Se vorbește foarte puțin despre asta sau se vorbește într-o manieră care este, să zicem, mai mult de spectacol, și anume că în Croația plafonarea prețurilor la alimente a dus la penurie de alimente. Nu! Trebuie să luăm în considerare că acest lucru este o lecție pe care trebuie să o învățăm. Plafonarea prețurilor la alimente nu este o soluție.

Deci, atâta timp cât Guvernul României nu face tot posibilul sprijinind programele pe care le dezvoltă Ministerul Agriculturii de a crește oferta de produse agroalimentare românești pe piață pentru a modera prețurile, nu trebuie să ne gândim la alte măsuri, cum ar fi plafonarea, TVA -ul sau altele care nu au efect imediat sau câteodată au efect contradictoriu. Mai este încă timp ca producția aceasta din legume și fructe din acest an să fie adusă pe piață în cantități suficiente, să fie o colectare corectă de la fermierii români, pentru că perioada aceasta pe care eu aș numi-o în România, perioada zacuștii, zacusca asta pe care noi o preparăm prin tradiție, se poate oferi românilor posibilitatea să cumpere legumele și fructele, pentru că este absolut, absolut de neînțeles.

Cum există sau cum poate să exista o creștere de 50% la ulei și de 40% la cartofi? Este speculă, nu se poate! Producțiile de floarea soarelui este corespunzătoare acoperirii nevoilor, iar la cartofi să avem o astfel de creștere? Este absolut de neînțeles, decât că există speculă, speculă de import. Există cartofi importați din Polonia. Există și surse care spun că o parte din acești cartofi de fapt sunt românești, dar prin cealaltă, care deci există rețele de speculanți care trebuie să fie oprite imediat și statul român are câteva instrumente, cum ar fi protecția consumatorului, Consiliul Concurenței, ANAF-ul, dar trebuie puse în mișcare.

Eu înțeleg să crească prețul la carnea de porc, pentru că ne-am distrus producția de carne de porc, alții au protejat o, deși și ei au pestă porcină, noi nu înțeleg să crească, înțeleg cu tristețe să crească, înțeleg să crească prețurile, tot cu tristețe la o, pentru că nu am știut să stimulăm și să apărăm producția de carne de pui și de ouă dar la cartofi, la cartofi și la ulei. Este de neînțeles. Singura explicație este specula", a declarat Mircea Coșea.

Pierderile României sunt industriale, nu casnice

"Mai este încă ceva care trebuie ca să o spunem. De ce România trebuie să respecte deocamdată indicațiile sau orientările Uniunii Europene în ceea ce privește economia de energie. De ce România nu are un program propriu de folosire rațională? Eu aș spune nu de economie, ci rațională a energiei, deoarece România este una dintre cele trei țări ale Europei care are propriile resurse energetice. Noi nu depindem de importul din Rusia, așa cum plin de alte țări, nu suntem legați până la 80% de prețurile rusești.

Deci în România ar trebui să fie înlocuită acest mimetism pe care îl facem cu celelalte țări europene, într adevăr afectate de criza rusească, ar trebui să fie înlocuit cu un program de folosire rațională a energiei care să pună accent nu pe consumul consumatorului casnic, ci pe consumul industrial, pentru că România are o industrie depășită din punct de vedere tehnic, care este energofagă, consumă mai multă energie decât alte țări, ceea ce înseamnă că pe produs costul energiei este mai mare pierdem competitivitatea.

Putem să folosim fonduri europene care există în acest sens, de modernizare și restructurare a consumului energetic, pentru a stimula producția internă, fie că este privată, fie că este cu capital străin, fie capitalul românesc pentru a retehnologiza într o manieră rapidă, pentru a aduce tehnologie modernă care să reducă consumul de energie, așa cum se întâmplă acum în Franța, așa cum se întâmplă acum în Italia, mai puțin în Germania. Dar nu vă fie teamă. Germania, când începe să facă ceva, va face și va face mai repede decât alții.

De ce trebuie casă, casă, casă? Ne referim la becuri, la frigider și la la la consumul de apă, la duș, când noi avem pierderi enorme în industria noastră, care este depășită din punct de vedere tehnologic", a explicat analistul.

Măsurile luate sunt insuficiente

"Deci lucrurile pentru viitoarea perioadă, că de la asta am plecat. Eu nu le văd deloc sub aspectul îmbunătățirii situației. Ba din contră, pentru că măsurile care se iau sunt măsuri insuficiente, sunt măsuri care se aplică puțin la specificul României, iar mai mult decât atât, măsurile importante care trebuia să fie luate în domeniul prețului factorilor nu s-au luat.

Noi încă folosim niște prețuri plafonate, care încep să aducă dificultăți furnizorilor, pentru că, nefiind plătite compensațiile, ei nu mai au lichiditate ca să țină producția în joc. Ce se va întâmpla? Debranșări. Debranșări de sus până jos. Dacă acolo am ajuns, atunci să știți că degeaba am mai făcut Revoluția din sau ce a fost din 1990", a încheiat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel