Românii plătesc o nouă taxă odată cu factura la energie

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Factură energie electrică
Factură energie electrică
Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) anunță că, începând cu facturile aferente consumului din luna octombrie 2024, consumatorii de energie electrică din România vor regăsi o nouă componentă.

Este vorba despre contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD). Această contribuție este parte a unui mecanism destinat să sprijine producția de energie utilizând tehnologii cu emisii reduse de carbon, conform Hotărârii de Guvern nr. 318/2024.

Mecanismul contractelor pentru diferență

Contractele pentru diferență (CfD) reprezintă un instrument important în promovarea producției de energie verde și a tranziției către o economie mai puțin poluantă. Acest mecanism de sprijin are ca scop încurajarea investițiilor în capacități de producție bazate pe tehnologii cu emisii reduse de carbon, garantând producătorilor un preț stabil pentru energia livrată. Astfel, contribuția aferentă CfD va apărea în factura consumatorilor de energie electrică, în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 51/2024 și Ordinului ANRE nr. 66/2024.

În baza acestor reglementări, valoarea contribuției pentru contractele pentru diferență a fost stabilită la 0,000128 lei/kWh, fără TVA. Aceasta se va aplica tuturor consumatorilor casnici și non-casnici, urmând să fie colectată de furnizorii de energie electrică.

Impactul asupra furnizorilor de energie

Președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, a atras atenția asupra impactului pe care această contribuție o va avea asupra furnizorilor. „Aceasta reprezintă a opta componentă din factura consumatorului de energie electrică pe care furnizorul este obligat să o colecteze, fiind expus în mod artificial unor riscuri și costuri suplimentare,” a declarat acesta.

Contribuția pentru contractele pentru diferență se adaugă la alte taxe și contribuții deja incluse în facturi, precum tariful de transport, distribuție, certificate verzi și acciza. Aceste componente suplimentare sunt necesare pentru a susține obiectivele de mediu și energia regenerabilă, însă creșterea numărului de taxe și complexitatea facturilor ridică provocări atât pentru consumatori, cât și pentru furnizori.

Campania AFEER pentru informarea consumatorilor

În contextul schimbărilor din facturarea energiei electrice și pentru a asigura o mai bună informare a consumatorilor, Asociația Furnizorilor de Energie din România continuă campania „Un consumator informat este un consumator protejat”. Această campanie, care va marca anul viitor 10 ani de la lansare, are drept scop educarea și informarea consumatorilor cu privire la drepturile și obligațiile lor, precum și la evoluțiile din piața energiei electrice.

„De-a lungul acestei perioade, AFEER a încercat să sprijine consumatorii oferindu-le informații, explicații și recomandări referitoare la factura de energie, ofertele și serviciile furnizorilor, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, eficiența energetică și alte subiecte de interes pentru consumatori,” a explicat dl. Urluescu.

Asociația își propune să continue să fie o voce puternică în sprijinul consumatorilor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a lua decizii informate și a gestiona eficient costurile legate de consumul de energie.

Includerea contribuției pentru contractele pentru diferență în facturile de energie electrică reflectă eforturile României de a sprijini producția de energie verde și de a respecta angajamentele internaționale privind reducerea emisiilor de carbon. Deși această măsură adaugă o nouă componentă la facturile deja complexe, AFEER subliniază importanța informării corecte a consumatorilor și a menținerii unui dialog constant între aceștia și furnizorii de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Uzinele Mioveni
Bani / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik
Declarația unică

România a detronat Olanda la producția de gaze naturale

România a devenit deja cel mai mare producător de gaze...

Kim-Jong Un inspectează trupe nord-coreene
Scout Terra
Trecem la ora de iarna / Foto: Freepik

Cea mai lungă noapte. România trece la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă iar ceasurile se dau...

WhatsApp / FOTO: Freepik

Schimbare mare pe WhatsApp: Va trebui să ne obișnuim

Revizuirea sistemului de gestionare a contactelor...

Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă

Producția de țiței a României, în scădere

România a produs, în primele opt luni din 2024, o...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Tren Alstom Coradia Polyvalent
Grafice / Foto: Freepik
Bani
Salariu / Foto: pexels.com
Bursa de Valori București
Transgaz
Meta

Meta și Reuters, acord privind inteligența artificială

Este ceva nou pentru compania-mamă a Facebook.

Investitori / FOTO: Freepik
Lan de soia
La bancă

Băncile au noi obligații față de clienți. Ordin emis de ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

Lucrător la o sondă de petrol

Prețul petrolului a intrat pe tărâmul nisipurilor mișcătoare

Prețul petrolului are o evoluție incertă, fără o...

Stațiunea Sovata / Foto: Oana Pavelescu

Vacanța copiilor, gură de oxigen pentru turism

Staţiunile de pe Valea Prahovei sunt din nou în topul...

Banca Centrala a Rusiei

Banca Rusiei crește rata dobânzii la un nivel record

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a decis o creștere fără...

Banca Națională a României
Om de afaceri

Autoritățile poloneze spun una, realitatea este însă alta

Polonia continuă să fie o destinație atrăgătoare pentru...

Secetă / Foto: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook

pixel