Rompetrol Rafinare, pierderi de 75 mil. $ în primele șase luni

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Rompetrol Rafinare
Rompetrol Rafinare
Cifra de afaceri a scăzut, la rândul ei. 

Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a raportat pierderi de 75 milioane de dolari în primul semestru din 2024, o creștere alarmantă față de pierderile de 35 milioane de dolari înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. Scăderea semnificativă a performanțelor financiare este un semnal de alarmă pentru companie, având în vedere contextul economic dificil și volatilitatea piețelor internaționale.

Scădere abruptă a cifrei de afaceri și a profitului operațional

Cifra de afaceri brută a companiei a scăzut la 2,1 miliarde de dolari, de la 2,7 miliarde în primul semestru din 2023, o reducere de aproape 23%. De asemenea, rezultatul operațional (EBITDA) a înregistrat o scădere drastică, ajungând la 45 de milioane de dolari, comparativ cu 117 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut. Această evoluție negativă a fost determinată în mare parte de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia și de fluctuațiile cotațiilor internaționale pentru țiței și biocomponenți.

Impactul reviziei generale asupra producției

Oprirea temporară a rafinăriei Petromidia, în perioada martie - mai 2024, a fost un factor esențial care a afectat negativ rezultatele financiare ale companiei. Cu toate acestea, directorul general al Rompetrol Rafinare, Florian Daniel Pop, subliniază că această revizie a fost necesară pentru a asigura funcționarea optimă a rafinăriei în a doua jumătate a anului. Investițiile semnificative în modernizarea instalațiilor au fost menite să îmbunătățească performanțele viitoare și să atenueze pierderile înregistrate.

Orientarea către piața românească

În conformitate cu strategia sa de asigurare a cererii interne, Rompetrol Rafinare a direcționat 73% din producția de carburanți din primul semestru al anului 2024 către piața din România. Aceasta demonstrează angajamentul companiei față de piața autohtonă, în ciuda dificultăților întâmpinate în sectorul energetic. Chiar și în contextul unei scăderi semnificative a randamentelor de producție, compania a continuat să susțină stabilitatea aprovizionării cu carburanți în România.

Exporturi și contribuții la bugetul de stat

Rompetrol Rafinare a menținut un rol important în susținerea subsidiarelor Grupului KMG International, fiind principalul furnizor de carburanți pentru Republica Moldova, Georgia și Bulgaria. În prima jumătate a anului 2024, valoarea exporturilor realizate de companie a ajuns la 344 de milioane de dolari, cu un volum de 454.000 de tone de produse petroliere exportate. Pe plan intern, Rompetrol Rafinare rămâne unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat, cu plăți totale de 669 milioane de dolari în primele șase luni ale anului, din care o parte semnificativă reprezintă contribuția la solidaritate și taxa pe cifra de afaceri.

Performanțe mixte în diverse segmente de activitate

Segmentul de rafinare, care include rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, a înregistrat o cifră de afaceri brută de 1,73 miliarde de dolari și un profit operațional de 33,9 milioane de dolari. Cu toate acestea, segmentul de petrochimie a suferit o scădere considerabilă a producției de polimeri, de la 58.000 de tone în primul semestru din 2023 la doar 24.000 de tone în 2024, din cauza nefuncționării instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE).

Piața de distribuție: stabilitate și provocări

În segmentul de distribuție, Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de 1,55 miliarde de dolari, o scădere ușoară comparativ cu primul semestru din 2023. În timp ce vânzările în segmentul de retail au crescut cu 12%, ajungând la 578.000 de tone de carburanți, vânzările en-gros au fost puternic afectate, înregistrând un declin de 38%. Această scădere este atribuită accesului pe piață al produselor finite provenite din afara spațiului comunitar, la prețuri mai mici comparativ cu cele ale produselor din rafinăriile europene.

Extinderea rețelei de distribuție

La finalul lunii iunie 2024, rețeaua de distribuție a Rompetrol Rafinare din România a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare. Aceasta extindere demonstrează ambiția companiei de a rămâne un jucător cheie în piața românească, în ciuda provocărilor economice și operaționale cu care se confruntă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel