Romsilva suplimentează volumul de lemn care va fi pus pe piață

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Romsilva are prevăzute în buget, pentru 2023, venituri totale de 3,6 miliarde lei
Romsilva are prevăzute în buget, pentru 2023, venituri totale de 3,6 miliarde lei
Romsilva spune că s-a decis suplimentarea cantității de lemn care va fi pus pe piață în perioada 2022-2023.

Volumul de lemn pus pe piață de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva până la finalul acestui an a fost suplimentat cu 500 de mii de metri cubi, propunerea directorului general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, fiind aprobată de Consiliul de Administrație în ședința din 10 octombrie a.c.

Astfel, față de un program inițial de 9,5 milioane metri cubi recoltați din pădurile proprietatea publică a statului, până la finalul anului vor fi puși pe piață 10 milioane de metri cubi, din care 3,9 milioane de metri cubi vor fi oferiți că lemn fasonat, iar 6,1 milioane de metri cubi că lemn pe picior.

Romsilva mai menționează că ponderea lemnului fasonat pus pe piață de Romsilva a crescut în acest an la 39%, față de 26% pe parcursul anului trecut.

De asemenea, Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a aprobat, în aceeași ședința, un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltați în 2023 din pădurile proprietatea publică a statului. Din acest volum, 50% va fi valorificat că lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior către agenții economici atestați.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

Citește și:

Statul îngheață prețul lemnelor de foc. Cu cât se vor vinde

Guvernul vrea să plafoneze prețul lemnului de foc pentru protejarea populației.

Astfel în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență se spune că în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, se constată o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire.

În România numărul celor care se încălzesc cu lemne este mare, respectiv peste 3 milioane de gospodării. În mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.

În documentul citat sem mai spune că: ”Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă, se impune instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii”.

Inițiatorii OUG atrag atenția că trebuie avut în vedere că pentru administratorii / deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc / masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj / revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel