Rosneft agită spiritele pe piața petrolului dn Rusia: Vrea totul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rosneft
Rosneft
Aproape niciodată nu iese fum fără foc, undeva un sâmbure de adevăr tot există. 

Cotidianul american Wall Street Journal anunță că oficiali de la Moscova au angajat discuții în vederea unei posibile fuziuni a celor mai mari companii petroliere ale țării. Scopul? Crearea unui nou gigant energetic. Cine sunt protagoniștii acestei afaceri? Capul răutăților ar fi, după cum susțin sursele citate de WSJ, compania de stat Rosneft, care ar intenționa să preia controlul asupra Gazprom Neft și Lukoil. Această fuziune ar transforma noua entitate într-unul dintre cei mai mari producători de țiței din lume, al doilea după gigantul saudit Saudi Aramco.

Negocierile au început recent

Conform surselor citate, discuțiile pentru această fuziune au început încă de acum câteva luni, dar nu există încă nicio garanție că se va ajunge la un acord final. Deși negocierile sunt în desfășurare, acestea ar putea fi oprite sau modificate, în funcție de deciziile și strategiile fiecărei companii implicate. Mai trebuie adăugată și părerea Kremlinului, care va înclina balanța într-o direcție sau alta. Cum era de așteptat, reprezentanții Lukoil și Gazprom Neft nu au oferit nicio declarație, iar Rosneft a refuzat, de asemenea, solicitările pentru comentarii suplimentare. 

Reacții oficiale din partea companiilor

În schimb, un purtător de cuvânt al Rosneft s-a grăbit că anunțe că informațiile publicate de WSJ sunt inexacte și a subliniat că articolul ar putea servi intereselor altor jucători pe piață, care urmăresc să obțină avantaje competitive. O reacție logică, având în vedere că nimic din ceea ce scrie presa occidentală, mai ales cea americană ”nu corespunde realității”, o expresie foarte des folosită în special de secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. Ca atare, este de presupus că ordinul de sus a fost: tăcere totală! Înscriindu-se pe aceeași linie, Lukoil a infirmat existența unor negocieri de fuziune și a precizat că nici compania, nici acționarii săi nu sunt implicați într-un astfel de demers, în timp ce Gazprom Neft și Gazprom au trântit ușa în nas jurnaliștilor. 

Ar fi Vladimir Putin interesat de o astfel de mișcare? Bineînțeles că da. Pentru că dacă această fuziunea va avea loc, ar propulsa Rusia în postura de deținătoare a unui producător de petrol de talie globală, cu o influență majoră pe piața energetică. Noua entitate ar deveni astfel al doilea cel mai mare producător mondial de țiței, consolidând poziția Rusiei pe scena internațională a energiei și a comerțului cu petrol.

Creștere semnificativă a veniturilor din petrol și gaze

Ministerul de Finanțe al Rusiei a anunțat în octombrie că veniturile la bugetul de stat din petrol și gaze au crescut cu 49,4% în primele nouă luni ale anului 2024, datorită prețurilor mai ridicate pentru țiței. Aceasta a depășit estimările anterioare și a subliniat importanța petrolului în economia rusă, fiind principala sursă de export a țării. Realizarea unei fuziuni între Rosneft, Gazprom Neft și Lukoil ar contribui, așadar, la creșterea puterii economice a Rusiei și la influența sa în cadrul pieței mondiale de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom

pixel