Rosneft raportează un profit de 7,22 miliarde de dolari în primul semestru din 2022

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Directorul general al FMI cere Chinei o abordare mai ţintită a politicilor COVID
Directorul general al FMI cere Chinei o abordare mai ţintită a politicilor COVID
Rosneft, profit de 7,22 miliarde de dolari în primul semestru din 2022.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din din Rusia, a anunţat joi că, în primul semestru din 2022, profitul net atribuibil acţionarilor a urcat cu 13% în ritm anual, la 432 miliarde de ruble (7,22 miliarde de dolari), pe fondul eforturilor de îmbunătăţire a controlului costurilor, transmite Reuters.

În urma invadării Ucrainei, producătorii ruşi de petrol s-au confruntat cu sancţiuni severe din partea Occidentului, ceea ce a afectat tranzacţiile lor globale şi a complicat accesul la finanţare.

"În primul semestru din 2022, Rosneft s-a confruntat cu presiuni fără precedent, din cauza factorilor defavorabili externi şi a sancţiunilor nelegale", a afirmat directorul companiei ruse de stat, Igor Sechin. "Totuşi, datorită eficienţei operaţionale ridicate şi a deciziilor adecvate ale conducerii, am putut asigura continuitatea afacerii şi am arătat rezultate stabile", a adăugat şeful Rosneft.

În primele şase luni din acest an, producţia companiei de hidrocarburi a ajuns la 4,85 milioane barili echivalent petrol pe zi, o creştere de 1,5% faţă de perioada similară din 2021, "într-un perimetru comparabil", excluzând vânzările de active din 2021.

De asemenea, vânzările de petrol în primul semestru din 2022 au urcat, în ritm anual, cu 5,7%, a informat Rosneft.

Din cauza temerilor privind evoluţia economiei mondiale, miercuri, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 3,26 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 90,84 dolari. 

 

Citeşte şi: Petrolul și gazul din SUA nu pot salva Europa în această iarnă

 

Este puțin probabil ca, în această iarnă, producătorii de șist din Statele Unite să reușească să salveze Europa printr-o creștere a producțiilor de petrol și gaze naturale pentru export în această iarnă, potrivit lui Wil VanLoh de la Quantum Energy Partners. Chiar dacă Statele Unite dispun de rezerve uriașe de resurse energetice, exporturile de petrol și gaze naturale lichefiate ale sectorului sunt pe cale să atingă punctul maxim.

"Nu e ca și cum SUA ar putea pompa mai mult. Producția noastră este cea care este. Nu va veni niciun plan de salvare. Nici pe partea de petrol, nici pe partea de gaz”, a subliniat analistul. 

Îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie au crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, în timp ce Europa și SUA impun sancțiuni energetice. Moscova a ripostat prin întreruperea fluxurilor de gaz.

La rândul său, OPEC a avertizat că nu își poate crește producția de țiței. Între timp, companiile petroliere au investit insuficient în producția viitoare, iar numărul platformelor de foraj din SUA a început să scadă din nou, potrivit JPMorgan.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că prețurile petrolului ar putea crește atunci când interdicția europeană privind importurile de petrol rusesc pe cale maritimă va intra în vigoare în cursul acestui an.

Este puțin probabil ca perspectiva unor prețuri de piață mai mari pentru petrol și gaze să încurajeze producătorii de șisturi din SUA să crească producția. Investitorii de pe Wall Street preferă o abordare cu producție redusă și profituri mari.

Administrația Biden a făcut apel la producătorii de șist din SUA să crească producția, dar industria a declarat că nu poate crește rapid producția peste noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel