Roubini: Va fi greu! Mircea Coșea: "Important e să supraviețuim, dar e foarte complicat"

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
Economistul Nouriel Roubini a spulberat speranțele celor care au sperat că sperat că iminenta recesiune mondială va fi, de fapt, o încetinire a economiei lumii, avertizând în legătură cu o criză foarte profundă. Întrebat, în acest context, dacă urmează cu perioadă extrem de dificilă, profesorul Mircea Coșea a răspuns tranșant: ”Da, sunt ferm convins”. 

"Ideea că va fi ceva de scurtă durată și superficial este o iluzie. Nu sunt de acord. Există multe motive pentru care vom avea o recesiune serioasă și o criză financiară și a datoriilor", a spus Roubini, potrivit căruia scenariul actual este diferit de recesiunile anterioare. Astfel, în timpul crizei din 1970, când au existat două dintre actualele variabile, încetinirea și inflația, ratele de îndatorare au fost scăzute. În timpul crizei financiare din 2008, deși a existat o criză a datoriilor, inflația nu a scăpat de sub control.

"În recesiunile anterioare, cum ar fi ultimele două, am avut parte de o relaxare monetară și fiscală masivă. De data aceasta intrăm în recesiune cu o înăsprire a politicii monetare și nu există spațiu fiscal. Acum există șocuri negative ale ofertei agregate și rate de îndatorare ridicate din punct de vedere istoric", a declarat Roubini într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Trei aspecte importante 

La rândul său, profesorul Coșea consideră că este vorba despre o schimbare. ”Este o chestiune de schimbare a sistemului, preschimbare a modelului economic, modelul neoliberal numit win-win, în care toată lumea câștiga, mă rog, în proporții diferite. Trecem la o etapă în care lumea se adaptează unor situații total noi, care sunt nominalizate prin 3 aspecte importante.

Primul este incapacitatea resurselor actuale de a mai continua un model de dezvoltare de consumerism, adică un model care are la bază un consum nelimitat de resurse pentru așa-numita abundență și un nivel de trai foarte ridicat. Al doilea element este schimbarea rapoartelor de forțe din punct de vedere al competitivității pe nivelul 4 al evoluției industriale, adică digitalizarea.

Iar al treilea element care a apărut acum este o încercare politică de schimbare a rapoartelor de forțe, care a început cu acest război din Ucraina și care, mă rog, nu știm cum va continua, dar este evident că marii actori economici și politici ai acestei lumi încep să uzeze mai mult de mijloacele militare decât de cele ale unor discuții pașnice de coexistență pe probleme de interes general. Deci lumea se schimbă.

Această inflație nu este un accident

Această inflație nu este un accident. Lumea se schimbă, iar ceea ce probabil se va întâmpla în 7 până la 10 ani este stabilizarea acestui nou raport dintre resurse și costuri. Ne vom obișnui cu costuri mai mari ale resurselor, care ne va duce la un comportament de consum diferit, probabil, mai înțelept care ne va duce la orientarea a ceea ce până acum credeam că este definitiv, și anume o condiție a vieţii de abundență, de concedii în permanență finanțate de o viață din ce în ce mai bună”, a spus Mircea Coșea la Antena3.

La ceea ce spunea Roubini, a continuat el, ”trebuie să mai adăugăm aprecierile unui economist, la fel de celebru. El spune că, de acum înainte, comportamentul nostru va fi foarte mult orientat în direcția eliminării dezechilibrelor și ilegalităților.  Pentru că lumea în ultima perioadă a evoluat spre o accentuare a inegalităților, atât la nivelul național, nivel de ţară la țară, de la sistem integral la sistem integrat, cât și în interiorul acestora, de la cetățean la cetățean, pe diferite categorii sociale.

Am ajuns în situația de a supraviețui din ce în ce mai bine

Asta ce înseamnă? Înseamnă că va trebui să avem un comportament care să aibă întotdeauna în vedere posibilitatea  includerii dorinţelor de consum pe care le avem, la un nivel de venituri stabilite. Până acum, acest nivel de venituri stabilit era foarte relativ, pentru că exista posibilitatea să te împrumuți. Statele Unite ale Americii s-au dezvoltat 200 de ani pe baza creditului ipotecar. Toată lumea să împrumută, toată lumea e datoare, toată lumea face economie, are 2-3 job-uri și așa mai departe. Până la situația din Europa, mult mai conservatoare, dar care în ultimii 10 ani de zile a demonstrat o creștere importantă a crizelor de consum.

Deci lumea se împrumuta ca să aibă din ce în ce mai mult și să trăiască într-o perioadă în care se credea așa bunăstare, 30 de ani după război, în care Europa a făcut un salt extraordinar, pentru că această perioadă va reveni și că oamenii vor începe să trăiască din ce în ce mai bine. Iată că am ajuns acuma în situația de a supraviețui din ce în ce mai bine", a spus analistul economic Mircea Coşea în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

Citește și Elena Cristian dă de pământ cu PSD: Nu se vede criza! Vi se pare că e majorare de taxe și impozite, de la 1 august? Nuu, e ”facem ce vrem noi, fraierilor”

Citește și Mircea Coșea: Guvernele trebuie să înceteze să-și umple bugetele prin exploatarea propriilor cetățeni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel